Reflex č. 6

Pěvecký pedagog Eduard Klezla z Konzervatoře Jaroslava Ježka své názory představuje každou neděli v porotě druhého ročníku soutěže Česko hledá SuperStar. O své basketbalové budoucnosti může Hana Staňková zatím spekulovat. Spisovatel Jan Novák, známý jako autor memoárů Miloše Formana, věnoval svou novou knihu kontroverzním osobnostem bratrů Mašínů. Jeden z klasiků populárně-naučné literatury, ilustrátor Zdeněk Burian, by se letos 11. února dožil sta let.



Zde najdete kompletní obsah čísla 6 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.


Foto







Působí laskavým dojmem, mluví nebývale spisovně a rád se směje. Přesto si EDUARD KLEZLA (43) vysloužil přezdívku Kat; nijak zvlášť mu to nelichotí. "V mých představách byl kat vždy člověkem, který jen bezmyšlenkovitě vykonal rozsudek nad odsouzeným. Ale já nemohu říct, že bych se rozhodoval bezmyšlenkovitě. Vězte, že já mám naopak velmi jasný názor," tvrdí pěvecký pedagog z Konzervatoře Jaroslava Ježka, který se stará o hlas Dana Bárty, Richarda Krajča či Báry Basikové a své jasné názory představuje každou neděli v porotě druhého ročníku soutěže Česko hledá SuperStar. Rozhovor vedl Honza Dědek.

Končí loňský červen, HANA STAŇKOVÁ, košíkářka Univerzitního sportovního klubu (USK) Praha, má za sebou soustředění juniorské reprezentace a těší se na mistrovství Evropy dvacetiletých, které začíná za pár dní ve Francii. Pak zazvoní telefon. Manažer USK ji bez bližšího vysvětlení žádá, ať přijde zítra k němu do kanceláře. Dostaví se a nevěřícně zírá na předložený papír, na první řádce čte: Věc: odstoupení od smlouvy o sportovní činnosti ve smyslu § 51 obč. zák. (hráčská smlouva). Pak slyší, že se s ní v příští sezóně nepočítá, protože nemá výkonnost a neplní povinnosti. Odmítá svůj vyhazov podepsat, protože nic z toho není pravda. Příběh zaznamenal Pavel Kovář.


Napsal jednu z nejpoutavějších knih loňského roku, druhou nejlepší podle ankety Lidových novin - na bezmála osmi stech stranách vylíčil příběh bratří Mašínů tak sugestivně, až má člověk při čtení chuť jít jim vystavět pomník. Nebo alespoň zakroutit Grebeníčkovi krkem. I když pro spoustu lidí Mašínové zůstanou sprostí vrazi nevinného pokladníka, spisovatel JAN NOVÁK (51) věděl, že tohle je neobyčejný životní příběh, který nesmí zůstat zapomenut. Ať už se někomu líbí, či nikoliv. V rozhovoru s Honzou Dědkem...

V mnoha ohledech je rovnocenným partnerem klasického českého ilustrátorského triumvirátu Aleš/Lada/Trnka. V jiných ohledech ale mezi ně nepatří. Tato "nedůslednost" byla často vysvětlována termíny typu "nezaškatulkovatelný" či "umělec svého druhu". Ale ať už jsou pro to důvody jakékoli, jisté je, že Zdeněk Burian, jenž by se 11. února dožil sta let, byl autorem, který dokázal vytvořit jedinečný svět a v srdcích mnoha generací má nezpochybnitelné místo. Cause se věnoval Rostislav Walica.

Že musím v průběhu reportáže o sto osmdesát stupňů změnit postoj, to se mi nestává často. Když jsem poprvé slyšel o Svazu mužů, nadchl jsem se. Teď konečně můžu napsat naplno, co si o těch pohlavních spolcích myslím a co jsem si u feministek nedovolil, protože to jsou přece jen ženy. Spletl jsem se. Názor z pera Jiřího X. Doležala.


Školní docházka je v Egyptě povinná, ale spíš jen teoreticky. Zejména na venkově lákají učitelé děti felláhů, drobných rolníků a zemědělských dělníků, na balíčky s jídlem. Dnes je to však jiné. Jede se přece na výlet. O památníku arabsko-izraelského konfliktu z roku 1973.Kuriozita Dana Hrubého.