Fenomén Marvanová aneb neposlušnost Jana Kavana

Některým kandidátům na prezidenta České republiky bude překážkou jejich bývalé členství v KSČ. Proč kandiduje Železný do Senátu? Zatímco Jan Kavan se hlasování nezúčastnil Hana Marvanová hlasovala podle svého svědomí.

Pondělí 9. září


Pithartova slabost

Celostátní výbor KDU-ČSL v Zubří na Žďársku nominoval předsedu Senátu Petra Pitharta jako kandidáta pro prezidentské volby. Pithartovu nominaci musí potvrdit ještě celostátní konference křesťanských demokratů, řekl mluvčí strany Ondřej Jakob.
Prezidentovi Václavu Havlovi skončí volební období začátkem příštího roku, potřetí již kandidovat nemůže. Jednašedesátiletý Pithart zatím nechce příliš diskutovat o své volební kampani. Ta by podle něj byla na místě, pokud by šlo o přímou volbu prezidenta, kterou si osobně velmi přál. Přesto se však bude snažit předložit veřejnosti svou představu o tom, co by funkce hlavy státu měla obnášet. "Především by se měla více zcivilnit a postavit více na zem. Měli bychom dělat všechno pro to, abychom si posílili naše národní sebevědomí. Myslím, že bychom si to zasloužili," řekl Pithart.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Ne každý bude souhlasit s tím, aby se v čele státu objevil bývalý člen KSČ.



Úterý 10. září


Rada versus Dostál

Vladimír Železný smí i nadále vystupovat v pořadu Volejte řediteli, přestože kandiduje na Znojemsku do Senátu. Tak si vykládá zákon Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Naprosto opačný názor má ministr Dostál, který chce navrhnout odvolání radních.
"Rozhodnutí rady je pro mne jenom dalším důkazem toho, že rada není schopna vykonávat regulační funkci tak, jak jí ukládá zákon, a že mnohá její rozhodnutí bohužel jenom legalizují bezprecedentní porušování zákona," tlumočila Dostálův názor Kateřina Besserová, mluvčí ministerstva kultury.
(Zdroj: www.lidovky.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Jaký důvod může mít kandidatura Železného do Senátu? Možná jen Rada nechce čeřit vodu před brzkou výměnou stráží…



Středa 11. září


Summit NATO - zvládneme to?

Úřad pro civilní letectví výrazně omezil lety nad celou Českou republikou během konání summitu NATO. Zakázány budou v podstatě všechny civilní lety od 20. do 23. listopadu, s výjimkou předem nahlášených charterových letů a linkové dopravy. Nejpřísnější bude omezen provoz nad Prahou. Zákaz se podle vydané přílohy Letecké informační příručky nedotkne vojenských letů, letů policie, záchranné a pátrací služby.
Vzdušný prostor nad Prahou o poloměru deseti kilometrů do výšky 1500 metrů nad mořem neumožňuje ani lety dopravních letadel. Do prostoru nad Prahou a okolím o poloměru 51,9 kilometru do letové hladiny zhruba 7300 metrů mohou dopravní letadla. V celém zbývajícím vzdušném prostoru České republiky jsou zakázány lety všeobecného letectví, včetně sportovních létajících zařízení a továrních letů. I zde mají výjimku lety policie, letecké záchranné služby a pátrací služby.
(Zdroj: www.lidovky.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Kdo by se nechtěl dobře zorganizovaným summitem NATO po ničivých záplavách blýsknout.



Čtvrtek 12. září


A zase ten Kavan

Kdyby se dnes poslanec ČSSD Jan Kavan dostavil jako ostatní zákonodárci do sněmovny, zažil by asi perný den. Musel by čelit mnoha otázkám a vysvětlovat své aféry. Jenže dnešní Kavanův den bude nejspíš poklidný: zůstává v New Yorku, kde předsedá Valnému shromáždění OSN.
Kdyby se dnes poslanec ČSSD Jan Kavan dostavil jako ostatní zákonodárci do sněmovny, zažil by asi perný den. Musel by čelit mnoha otázkám a vysvětlovat své aféry. Jenže dnešní Kavanův den bude nejspíš poklidný: zůstává v New Yorku, kde předsedá Valnému shromáždění OSN..
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Kavan se rozhodl, že v pátek třináctého zůstane jeho poslanecká lavice prázdná. Když už není disciplinovaný, škoda že není alespoň pověrčivý…



Pátek 13. září


Rebelka Marvanová hnula vládnímu kabinetu žlučí

Republikový výbor US-DEU doporučil Haně Marvanové, která hlasovala proti zvýšení daní, aby se vzdala poslaneckého mandátu. Situací jsem zaskočena, přiznala vzápětí. Vyjádří se v sobotu dopoledne. "Je to pro mne překvapivé. Nečekala jsem, že jedno hlasování může způsobit krizi vlády," uvedla Radiožurnálu. Na její rozhodnutí čeká i ČSSD. "Kdyby se vzdala mandátu, je možné uvažovat o pokračování vlády s US-DEU," řekl po skončení jednání předsednictva strany její šéf Vladimír Špidla.
Republikový výbor US-DEU jednal od 18. hodiny za zavřenými dveřmi. Po téměř čtyřech hodinách jednání ukončil s tím, že Haně Marvanové doporučil, aby se vzdala poslaneckého mandátu. Dal ji přitom čas do sobotního dopoledne. "Na rozhodnutí potřebuji čas, vyjádřím se v sobotu," řekla Marvanová.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Poslankyně hlasovala podle svého svědomí, zatímco „někteří“ se hlasování nezúčastnili vůbec. Jedna ovečka ve stádu na(ne)štěstí chybí…