Česká televize chce nabídnout certifikované vzdělávání

S přechodem na zemské digitální vysílání chce veřejnoprávní Česká televize nabídnout možnost certifikovaného vzdělávání. Kavčí hory usilují o začlenění do vzdělávacího systému České republiky a chtějí nabídnout nové formy celoživotního vzdělávání, při nichž by využily všech možností, které jim nabídne digitální vysílání. Především pak interaktivní služby a „video na vyžádání“, které divákům zpřístupní bohatý archiv ČT.



„V prvním pololetí letošního roku povedeme jednání se všemi relevantními institucemi. Pokud bychom měli něco takového spustit, musí panovat absolutní shoda,“ říká Pavel Hanuš, vedoucí programu digitalizace ČT. Služba by byla přímo provázaná s novým vzdělávacím a dokumentárním kanálem ČT 3, jehož spuštění televize původně plánovala na začátek letošního roku. Po úvaze dala přednost sportovnímu kanálu ČT 4 Sport, který lépe motivuje větší počet diváků k nákupu set-top-boxu pro příjem zemského digitálního vysílání. Vzdělávacího kanálu by se diváci měli dočkat nejdříve začátkem příštího roku, ale spíše v jeho druhé polovině.

Česká televize totiž získá společně s Českým rozhlasem celou jednu digitální vysílací síť, v níž bude moci provozovat pět televizních programů, rozhlasové stanice a další doplňkové služby. Takzvaný veřejnoprávní multiplex dostane prostor ve chvíli, kdy Česká republika začne budovat definitivní digitální vysílací sítě. Jejich zprovoznění ale závisí na postupném vypínání současných analogových kmitočtů pro televizní vysílání a nedojde k němu dříve než v červnu 2007.

„Připravujeme vzdělávací a dokumentární program, který bude důsledně provázán s dalšími službami, které digitální televize umožňuje. Zjednodušeně řečeno, místo informací o aktérech reality show poskytneme v rámci těchto služeb slovníčky či texty k jazykovým kurzům. Především ovšem dáme divákům možnost zúročit získané vědomosti i formou certifikovaného vzdělávání,“ řekl týdeníku Euro generální ředitel ČT Jiří Janeček. Pro využití těchto služeb bude ale nutný speciální digitální set-top-box, který podporuje interaktivní služby. Tyto přístroje sice už jsou na našem trhu dostupné, podobné služby však zatím nikdo komerčně neprovozuje.

Česká televize zatím pouze testuje různé druhy aplikací v datovém toku stanice ČT 4 Sport v době, kdy tento program nevysílá (od půlnoci do osmi hodin ráno). Žádné podrobnosti o těchto testech ale televize dosud nezveřejnila, stejně jako informace o jednáních s ministerstvem školství a jednotlivými vysokými školami o svém vzdělávacím programu. Kromě vzdělávacího, sportovního a zpravodajského programu ČT připravuje pro svůj digitální multiplex také dětský kanál kombinovaný s retro stanicí, kde by využila archivních filmů a seriálů z vlastní produkce.

(Vyšlo v měsíčníku Krajské noviny 3/06)