Muži jsou kurvy

Jasně, pár čtenářů mě v komentářích zase odsoudí, že jsem zvolil prvoplánový titulek, který přitáhne pozornost a tudíž i zvýší čtenost tohoto sloupku. Ano, jsem prvoplánový a nestydím se za to. Sloupky píšu proto, aby je někdo četl. A aby se pod nimi diskutovalo, byť to nemusí být zrovna tak, jak bych si přál. Ale jak jinak uvést téma, ke kterému mě přivedl fejeton Ireny Obermannové v ženské příloze MF Dnes s příznačným titulkem „Milenky a manželky“?


Dovolte mi parafrázovat obsah: ženy jsou chudinky a muži je neuvěřitelně zneužívají. „Muži se totiž nedělí na povětrné a nezodpovědné, dělí se na muže a muže. A mají jen jednu vlastnost – vůbec nám nerozumějí.“ Tyto dvě věty asi tak stačí k doplnění celostránkového fejetonu, který utvrzuje skalní feministky v názoru, že mužské pokolení je třeba vyhubit. Do posledního chudáka. Pak nastane ráj na zemi, ženy budou moci bezstarostně tloustnout a stárnout, aniž by jim hrozilo, že se na ně ten „jejich“ vykašle a najde si milenku.
Přiznám se, že mě ten tupý pohled na svět zvedl ze židle. Přílohu Ona Dnes sleduji od jejího vzniku a Janě Ciglerové, která ji vede, jsem řekl svůj názor. Že to není ta kvalitní ženská příloha, kterou MF Dnes slibovala a že vlastně jen kopíruje mainstreamové ženské časopisy. Dozvěděl jsem se, že to je vlastně cíl: přebrat těm ženským časopisům čtenářky, které si místo Marianne za padesát (či kolik) korun koupí v pondělí MF Dnes. Čtyřikrát levnější a s podobně laděnou přílohou. Prodej pondělní MF Dnes prý v průměru stoupl o dvacet tisíc výtisků.
Gratuluji. Dvacet tisíc nových čtenářek, které si pondělí co pondělí přečtou od Ireny Obermannové, Olgy Sommerové a dalších skalních feministek, jaká že jsme to my muži prasata bez charakteru. Toto pondělí jsem se neudržel a poslal jsem Janě esemesku. Jak může Ona Dnes tisknout takové předpotopní názory? Inu, může. Prý je to ženský časopis, ženský názor a ženský pohled. Ne objektivní zpravodaj. Ano, Al-Kajdá má také svůj pohled na svět. Nemusí být objektivní a vraždění nevinných lidí si dokáže zdůvodnit ledasjak.
Nechci dávat fejetony Ireny Obermannové na roveň chování Al-Kajdy, jen se tak nějak nemůžu smířit s tou generalizací: co muž, to hajzl bez charakteru. Jako by to samé neplatilo o některých ženách. Pardon, to ale do ženské přílohy nepatří. Neodpovídá to náplni ženského časopisu, není to ženský názor a ženský pohled. Ten jediný správný pohled.