Mohou se mýlit, ale proč ve prospěch slavných klubů?

Ve dvou utkáních druhého kola Gambrinus ligy se rozhodčí zmýlili a pokaždé tím podstatně ovlivnili výsledek. Ano, může se to stát, ale proč přilepšili slavným pražským „S“? Není to podezřelé? Teplice nebyly totiž výrazně horší než Slavia a Plzeň vzdorovala až do konce zápasu nevýrazné Spartě, která se trápila stejně jako před týdnem s Kladnem.


Na Strahově odpískal rozhodčí Jiří Adam v 88. minutě penaltu v zápase Slavia – Teplice za stavu 2:2, kdy teplický obránce Valenta nejdříve zasáhl míč a poté nohu slávisty Vlčka. Experti na výklad pravidel se nad TV-záznamem shodli: neměla být. Remiza by byla spravedlivější a tepličtí hráči mohou naříkat na nepřízeň osudu i rozhodčího, který je možná ve skrytu duše slávistou. Zároveň si ale mohou kriticky přiznat: Za to, že jsme ještě sedmnáct minut před koncem vedli nad Slavií 1:0 a pak přišli o vše, si prohru zasloužíme.
V plzeňských Štruncových sadech nepovažoval sudí Tomáš Adámek zákrok sparťana Homoly na unikajícího Rezka za faul, a proto neodpískal v nastaveném čase penaltu. Plzeňský útočník se prosmýkl kolem Homoly a ten ho faulem poslal k zemi. Za co jiného by se měl pokutový kop nařizovat?! Na nedávném mistrovství světa by nezaváhal jediný rozhodčí. Že si šel Rezek pro faul? Ale ano, vždyť i to je součástí fotbalu. Kdyby ovšem Homola uvažoval a nechal Rezka dokončit akci, gól by se vší pravděpodobností nepadl. Brankář Blažek umí totiž vybíhat a takové situace řešit. Rezek je sice rychlý, ale zároveň i zbrklý. Jestliže ale faulován byl, pak se rozhodčí neměl polekat toho, že odpíská penaltu proti Spartě a připraví ji o dva body. A toho se zjevně zalekl.
Ostatně nebyl sám: lekli se i televizní „komentátoři“ František Straka a Petr Svěcený. V první chvíli byli „pro“, ale pak se začali alibisticky vykrúcať… Pan Straka by navíc se svým veřejně hlásaným sparťanstvím neměl zápasy letenského týmu vůbec komentovat. To byla velká chyba režie v ČT. Kdykoliv se totiž schylovalo v hovoru se Svěceným ke kritice sparťanské hry, vždy z toho diplomaticky vybruslil. Jakou cenu má pak takový komentář? Jedině popudí diváka.
Už se mi ani nechce zmiňovat o herní bezradnosti Sparty, o její fotbalové chudokrevnosti. Jak hluboko může klesnout a vyhořet tým kdysi vysoce talentovaných jedinců? Kdo zná odpověď na tuhle otázku? A kdo a kdy Spartu zachrání a vyvede z bludiště? Vždyť ona si málem neporadila ani s houfem plzeňských mladíků, hrou připomínajících skutečně jen dorostenecký celek. A jestliže největší devizou Plzeňanů je dalekonosné autové vhazování obránce Kňákala do šestnáctky, pak musí být znalci a milovníkovi fotbalu opravdu do breku.