Marihuana pro děti

Policie zabavila obrovský skleník plný skunku. Pěstovala jej vietnamská mafie na kšeft a policejní zásah znovu ukázal, jak zbytečné jsou různé akce proti pěstitelům několika kytek pro vlastní potřebu.


Policejní důstojník Jiří Kopečný přestal potírat extremisty a přesunul se (do vysoké funkce) na oddělení obecné kriminality. Seznámil jsem se s ním, když byl na protiextremistickém. Potkávali jsme se na každé nazidemonstraci a působil dojmem mimořádně rozumného člověka. Odešel z protiextremistického a o jeho dalším působení jsem se dozvěděl až minulý týden. Přestože se to týkalo konopí, Jiří Kopečný svou příčetnost potvrdil. Teprve podruhé či potřetí, co pamatuju, nyní policie zabavila trávu skutečnému organizovanému zločinu a ne nějakému gymnazistovi, který si pěstuje dvě povadlé kytky pro sebe.
V pátek televize (všechny tři) oznámily, že policie odhalila velkopěstírnu marihuany. Samozřejmě jsem zpozorněl - a nejdříve s jistým údivem zaostřil na policejního důstojníka, který celé akci velel. Byl to právě Jiří Kopečný. Povídal něco o tom, že skupinu dlouho sledovali a nyní jim tedy tu pěstírnu vybrali, pak byl přestřih, a diváci mohli jeho úlovek vidět na vlastní oči. Musím přiznat, že jsem - přestože mě konopí zajímá pětadvacet let - nikdy nic podobného neviděl nejen v tuzemsku, ale ani ve Švýcarsku nebo Holandsku, kde jsou (pro zasvěceného) k vidění opravdu velké pěstírny. V Hloubětíně měl vietnamský gang pronajaté velkoskleníky, o ně se staralo devět zahradníčků (ty se podařilo pochytat) a celému podniku velel a skleník měl pronajatý Vietnamec, kterému se prozatím podařilo uprchnout.
Pro znalce a pěstitele, kteří mají do čísel vhled: Detaily o spotřebě elektrické energie a pěstovaných odrůdách neznám, ale pěstební plocha přesahovala 1 000 (jeden tisíc!!!!!) metrů čtverečních a zabaveno bylo asi 2 500 kytek. Kytky byly podle televizních záběrů doslova „konzumní“, to jest průměrné, ale jen díky tomu, že podle detailních záběrů byly palice teprve ve 4. - 5. týdnu květní fáze (ta obvykle trvá 8 - 10 týdnů). Jinak to vychází kytka skoro na půl metru pěstební plochy, což není málo. I kdybychom předpokládali výnos ubohých třicet gramů (mnohem pravděpodobnějších je samozřejmě padesát až sto), dojdeme k zajímavému množství - pětasedmdesáti kilogramů napaličkované (“balené k prodeji“) marihuany. Při velkoobchodní ceně 150 000,- Kč za kilogram to představuje vejvar nejméně jedenáct milionů korun. Náklady nejsou započítány - ale pronájem skleníku na periferii Prahy ani práce vietnamských dělníků nevyjdou moc draho.
Pravděpodobnější výnos - to jest cca 80 gramů z rostliny zabírající skoro půl metru čtverečního - nás pak při výpočtu dovede k ještě zajímavější sumě třiceti milionů. Také bez nákladů samozřejmě.
Kam tento materiál mizí? Není těžké odpovědět. Léta je jasné, že samopěstitelé ani partičky pěstující si pro sebe, kteří tvoří největší skupinu takzvaných „výrobců“ marihuany u nás, nemohou stíhat svou zbytkovou produkcí zásobovat obrovské množství drobných barových prodejců po celé republice. A právě tito prodejci divoké volné drogové scény jsou zdrojem konopí pro děti. Bylo jasné, že konopí na divoký drogový trh sem proudí jaksi nestandardně, šejdrem čili šikmo. A ono jo - až doslova.
Snad výsledky práce Jiřího Kopečného ukážou ostatním policejním složkám, jak skutečně vypadá výroba drog. Že jedenáct kytek na hnoji či dvě žárovky ve sklepě jsou opravdu o něčem jiném.