Video placeholde
Andrej Babiš mladší u soudu kvůli kauze Čapí hnízdo (16.9.2022)
U Městského soudu pokračovalo hlavní líčení v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, u kterého svědčí Andrej Babiš mladší.
Andrej Babiš mladší u soudu. (16.9.2022)
Andrej Babiš mladší u soudu. (16.9.2022)
Andrej Babiš mladší u soudu. (16.9.2022)
13
Fotogalerie

Soud vyhověl návrhu obžaloby, přibere znalce k posouzení duševního stavu Babiše mladšího

Soud v kauze Čapí hnízdo přibere znalce z oboru psychologie a psychiatrie ke zkoumání duševního stavu Andreje Babiše mladšího, syna obžalovaného předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Soudce Jan Šott vyhověl návrhu obhajoby. Posudek by měli znalci zpracovat do 30. listopadu. Kromě bývalého premiéra Babiše čelí obžalobě i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Oba obžalovaní vinu odmítají.

Šott zároveň nařídil hlavní líčení na další termín, kromě říjnového týdne tak bude jednání pokračovat i od 19. do 22. prosince. Soudce avizoval, že pokud půjde dokazování podle plánu, mohlo by v prosinci dojít na závěrečné řeči.

Babiš mladší u soudu vypovídal předminulý pátek. Uvedl, že nepodepsal listinu o převodu akcií k Farmě Čapí hnízdo, až později podle svých slov připojil své podpisy v sídle Agrofertu pod listinu, s jejímž obsahem se neseznámil. Babišův syn tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně.

K závěru, že na listině o převodu akcií s určitou mírou pravděpodobnosti není podpis Babiše mladšího, dospěl i písmoznalec. Státní zástupce Jaroslav Šaroch by se měl vyjádřit k tomu, zda zadat nový posudek, který by se vyjádřil k pravosti podpisu a k možnosti, že smlouvu místo něj podepsal Babiš starší. Podle žalobce ale znalec zatím trvá na svém závěru, že pokud jednoznačně nevyloučí pravost podpisu, nemůže se vyjádřit k tomu, zda je podpis jiné osoby.

Obžaloba uvádí, že expremiér Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle obžaloby to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Úspěšnou žádost o dotaci podala místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Nagyová v únoru 2008.

Nagyová nyní kandiduje za ANO v Jihlavě v senátních volbách. Dostala se do druhého kola, kde se střetne s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS).

Soud chtěl dnes také vyslechnout úřednici Evu Filipovou, která dohlížela na čerpání dotace společností Farma Čapí hnízdo. Žena totiž v prvním týdnu hlavního líčení po odchodu z jednací síně naznačila, že toho o obžalovaném expremiérovi mohla říct víc. Úřednice se však z jednání omluvila, soud ji vyslechne v říjnu.

Video placeholde
Andrej Babiš mladší mluví o svém zapojení do Čapího hnízda • reflex.cz