Video placeholde

Andrejko, kalhotky si třiď podle barev! Seriál Dobré ráno, Brno! míří do soukromí postav

Jak víme už několik dílů, režisér ranní show brněnské televize Mirek Kurš přežil dramatický pád z okenní římsy a seriál Dobré ráno, Brno! naštěstí pokračuje. Teprve postupně se však ukazuje, že druhá řada se od první liší daleko větším důrazem na osobní život hlavních aktérů. Někteří z nich se také mění – a nejde zdaleka jen o bývalého bezdomovce Luboše, ze kterého se stal úspěšný podnikatel.

Druhá řada seriálu Dobré ráno, Brno!, která v ČT běží od 8. ledna a kterou opět píše (s Tomášem Holečkem) a režíruje Jan Prušinovský, se z velké části přesouvá z televizního studia do domácího prostředí. Režisér Kurš se zotavuje po kómatu, takže ho postupně navštívíme v nemocnici, u něj doma i u moderátorky Radky, která se ho „ujme“. Víc se seznámíme s Radčinými dětmi i jejím bývalým manželem, nakoukneme do okna i milostného života produkční Alžběty, pobudeme v bytě dramaturga a novopečného režiséra Vítka Šmardy, kam se vetře i Kuršova dcera Johana, jež má ve druhé řadě zatím o dost větší prostor než v té první. Ve třetím díle zazáří rodiče rosničky Andrey, která byla naopak zatím dost upozaděná.

Přesun pozornosti na soukromí postav je poměrně odvážnou změnou a nemusí to být nutně špatný tah; uvidíme v dalších dílech. Zároveň ale podtrhuje, čím byla první řada seriálu tak povedená: tím, že i přes divoký humor zůstávala stát nohama na zemi, že ukazovala reálné prostředí, reálné situace a perfektně odpozorované postavy a že její nadsázka nebyla až tak velká. S přivřením očí se dalo uvěřit tomu, že se takové věci dějí, nota bene v Brně.

Proto je na ploše dosavadních tří dílů druhé řady Dobré ráno, Brno! nejlepší moment, kdy se záběr do soukromí postav a televizní prostředí propojí. Dojde k tomu ve zmíněném momentě, kdy Andrea vezme do práce své rodiče (vynikající maminka v podání Dany Morávkové!) a návštěva se zvrhne. Situace, postavy, úroveň nadsázky, jednotlivé gagy i gradace fungují dohromady na sto procent. Snad takových okamžiků bude ve zbývajících pěti dílech co nejvíc.