Video placeholde

Seznamte se s nejděsivějším dítětem pod sluncem. Ďáblova hodina je ideální na halloweenský binge watching

Mladá matka se budí každou noc ve 3.33 a děsivé vzpomínky na budoucnost její psychické pohodě právě nepomáhají. Její syn je podivně vyprázdněné dítě bez emocí, takový studený domácí spotřebič, který člověka možná kuchne ve spánku. A v blízkosti téhle dvojičky se zjevují neexistující lidé a ti reální umírají násilnou smrtí. Na takhle utěšeném půdorysu je postaven výborný britský mysteriózní thriller s názvem Ďáblova hodina.

Napínavá, promyšlená, děsu i humoru plná šestidílná minisérie běžící na Amazon Prime není úplně nová a upozorňuju vás na ni i proto, abyste ji stihli nakoukat už před avizovanou druhou řadou, kterou tvůrci dotočili letos v červnu a měla by snad ještě letos spatřit světlo světa. Nebo spíš temno světa. Navíc Ďáblova hodina pěkně ladí s blížícím se Halloweenem.

Život sociální pracovnice Lucy Chambers (hraje ji Jessica Raine) byste žít vážně nechtěli – v práci řeší především různé druhy násilí na dětech, po ní svou hrůzu nahánějící maminku s Alzheimerem a s nadpřirozenými schopnostmi, případně asociálního syna Isaaca (první velká role malého Benjamina Chiverse). Školáček s nepřítomným pohledem rozmlouvá s imaginárními přáteli a v noci se tahle creepy creature bezhlesně s vyprázdněným výrazem zjevuje vedle máminy postele přesně ve 3.33, zrovna když ji vzbudí noční můra týkající se holčičky, jejíž případ má právě na stole. Tak dojde k té krvavé vraždě, nebo ne? A může jí Lucy zabránit, když nedokáže uspokojivě vyřešit ani vlastní vztah-nevztah s exmanželem a Isaacovým otcem Mikem?

Možná jí pomůže sympatický detektiv Ravi Dhillon (v podání Nikeshe Patela). Mezi těmi dvěma to jiskří, až se z televize kouří, a jejich parádní smysl pro černý, případně značně neuctivý humor vyvádějící postavy i diváka z komfortní zóny vás rozesměje i v okamžiku, kdy už tušíte, že se v příštích minutách stane něco úděsného. A to se v Ďáblově hodině děje pěkně zhusta, i když s klíčovou postavou Gideona (oscarový Peter Capaldi) se pořádně seznámíme až ke konci toho hororu – stejně jako s rozuzlením skoro všeho. A věřte, nebude se vám pak spát líp. Na druhou stranu je docela zážitek dekonstruovat krok za krokem paralelní realitu, představovat si, jak taky může fungovat paměť a čas, a přemýšlet, jestli ďábel může konat dobro. Je s podivem, že takhle kvalitní, ucelené, chytré a originální dílo je prvním kouskem tvůrce a scenáristy Toma Morana. Upřímně se těším na další – Ďáblova hodino 2, probuď mě ze spánku co nejdřív!