Video placeholde

Sbohem, sexuální výchovo. Sex Education vyzrála a nechlácholí idylickými závěry. Skončí Otis s Maeve?

Za čtyři sezony se stal ze Sex Education vyhledávaný hit, na jehož novou sérii se vždy s napětím čekalo řadu měsíců. Netflix na konci září představil finální, čtvrtou řadu. Hlavní hrdinové v ní čelí závažnějším problémům než dřív, seriál už není tolik „bezstarostný“, což ale neznamená, že by byl horší. Dopadnou osudy hlavních hrdinů v čele s Otisem, Maeve, Ericem či Aimee idylicky, anebo na utopii není v Moordalu místo?

V roce 2019 se Netflix vydal do streamovacích vod se zbrusu novým seriálem Sex Education (Sexuální výchova). Osudy Otise Millburna (Asa Butterfield) a Maeve Wiley (Emma Mackey), kteří si na střední škole v Moordale otevřou sexuální poradnu, se okamžitě stal hitem.

O čtyři roky později streamovací gigant představil finální, čtvrtou sezonu seriálu, který se už dávno stal jednou z vlajkových lodí Netflixu. Středoškolskému někdy více, někdy méně bezstarostnému randění je v ní konec. Střední škola v Moordale je oficiálně kvůli předešlým skandálům zavřená a většina hlavních protagonistů se přesouvá na Cavendish College – futuristickou, udržitelnou a v některých ohledech až lehce utopickou vzdělávací instituci.

Vyzrálejší děj a spletité osudy

Celý děj Sex Education ve čtvrté finální sérii dozrál a s ním jsou dospělejší i postavy, které řeší často mnohem závažnější problémy než dříve – strach z rakoviny, dysfunkční rodinu v čele s drogově závislou matkou, ale třeba i problematiku kamarádských vztahů, které se rozpadají, ač se ještě nedávno jevily sebepevněji…

Stejně jako za předešlými třemi sériemi stojí scenáristicky i za tou finální Laurie Nunn. Změnili se ovšem režiséři – skončil Ben Taylor, který v prvních třech sériích vždy tvořil jednoho z dua či tria režisérů. Prostor díky tomu dostali méně známí tvůrci Dominic Leclerc, Alyssa McClelland a Michelle Savill. Ti se soustředí na detailní vykreslení linek ústředních postav – to se jim daří a vývoj hrdinů je jednou z pozitivně stěžejních stránek poslední série.

Obzvlášť spletitě se vinou osudy dvou hrdinů – Maeve (Emma Mackey) a Adama (Connor Swindells). Talentovaná Maeve na konci třetí série získala prestižní stipendium v USA, díky kterému se může věnovat své vášni – psaní. Těsně před odjezdem do Spojených států se znovu a zatím vůbec nejvýrazněji sblížila s Otisem, jak velkou překážkou pro ně ale bude daleké odloučení přes Atlantský oceán? Maeve se musí následně nuceně vrátit do Anglie, a to kvůli své matce…

Adam, jenž se na rozdíl od ostatních spolužáků rozhodne dále nestudovat, se snaží nastartovat pracovní kariéru a rovněž si vybudovat sebevědomí, které mu neustále podráží jeho otec Groff senior (Alistair Petrie) – dokážou si oba introvertní muži mezi sebou vytvořit vztah? Při pohledu na Swindellse a Petrieho jistě mnoho diváků i ve čtvrté sérii stále fascinuje až neuvěřitelná podobnost obou herců, kteří nicméně mimo kameru nejsou příbuzní.

Svou cestu za vyrovnáním se s traumatem řeší Aimee (Aimee Lou Wood), naopak svůj vztah k náboženství hledá Eric (Ncuti Gatwa). Většina herců svými výkony nezklame a většinu epizod táhnou jako tradičně odměřená Mimi Keene coby Ruby, Kedar Williams-Stirling, jenž ztvárnil rozrušeného a stále se hledajícího Jacksona, anebo věčně sarkastický Isaac (George Robinson).

Tematická šířka a společenský přesah

V prvních třech sériích se dalo v případě Sex Education spolehnout na precizní casting. I ve čtvrté sérii přichází řada nových výrazných postav, a sice toxicky pozitivní Abbi (Anthony Lexa), Otisova konkurentka na poli sexuálního poradenství nečitelná O (Thaddea Graham) a chaotická Otisova teta Joanna (Lisa McGrillis) a mnohé další neokoukané tváře.

Tvůrci se u řešených témat hlavních aktérů nebáli jít do komplexní šířky. Některé z postav stále výrazně řeší vlastní sexuální identitu, každopádně například queer skupina okolo zmiňované Abbi minimálně na začátku poslední série působí zbytečně afektovaně. Sex Education je důležitý a zasloužený fenomén i díky tomu, že detailně přibližuje pocity nebinární Cal beroucí testosteron. Seriál také myslí například na lidi s fyzickým znevýhodněním – ignorování jejich limitů okolím tvůrci jemně, pečlivě a poutavě zpracovali v sedmé epizodě série týkající se studentské stávky.

Novým prvkem jsou v sérii značně explicitní animace – podlaha tvořená varlaty nebo psychedelická ryba ovšem nesou v příbězích daných osob zřetelnou symboliku.

Sex Education s největší pravděpodobností končí. Za čtyři sezony dokázali její tvůrci vytvořit ze seriálu populární fenomén se společenským přesahem. Fakt, že ani čtvrtá série nehledá idylické závěry, jen potvrzuje, že seriál neuhýbá z jasně nastolené suverénní cesty. Zábavný, svižný a zásadní seriál po celou dobu otevíral často dříve tabuizovaná témata týkající se sexuality a sexuální identity. Nejen za to díky, Sexuální výchovo!