Video placeholde

Strach a Bárta: Co představuje kolaps dnešní civilizace a co se skrývá za archeologickými výpravami?

Světoznámý český archeolog a egyptolog Miroslav Bárta přijal pozvání do dalšího dílu Se Strachem Nacafe. Myslíme si, že jsme tou nejlepší civilizací? Lze vyhrát velké konflikty za pomocí technologií nebo se vítězí především díky lidským srdcím? A jak moc nás ovlivňuje fakt, že máme málo času na přemýšlení oproti dřívějším dobám? To vše se dozvíte v novém díle.

“Kolaps civilizací znamená spíš to, že společnost velice rychle přijde o značnou ztrátu svých zdrojů. Takže nemůže udržet stávající životní úroveň a celé se to propadne. To je kolaps, tak jak ho já vidím v různých civilizacích. Egypt a Čína zažili kolapsů celou řadu. U nich je vidět, jak to vzniká, dosahuje to vrcholu, krize, úpadek, to znamená ztráta zdrojů, rozpad společnosti, společenský smlouvy. A po určité době jde opět nahoru.” Vyjadřuje se k zániku dnešní společnosti Bárta.

Je naše civilizace pyšná a nepokorná? Opakujeme pořád ty stejné chyby, protože jsme nepoučitelní? V jaké fázi se tedy lidstvo nachází? A mají dnešní problémy řešení na úrovni jednotlivých států nebo je nezbytné, abychom se sjednotili? Nejen to se dozvíte v novém díle Se Strachem Nacafe, kteý můžete vidět v úvodu článku.