Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Vojtěch: Vyhlašuji válku alkoholu! Závislosti omezují svobodu

Česká republika je bohužel zemí, kde se dlouhodobě daří alkoholu, cigaretám, drogám a objevují se i další nové závislosti. Jak jim chce čelit ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33)? Zaměřit se chce především na boj s alkoholem. Zatímco s kouřením různé instituce a státy zápasí tvrdě dlouhá léta, alkohol někdy zůstává na okraji zájmu, protože například pití je u Čechů silná tradice. Vojtěch se to rozhodl změnit. 

V mládí jste se věnoval zpěvu a natočil jste i vlastní desku. Ještě si někdy zazpíváte?

Je to můj celoživotní koníček, hraji na piano a občas si zazpívám. Máme i kapelu, s kterou někdy hrajeme. Na plesech, svatbách i jinde. Uvolním se u toho a je to možná také prevence proti syndromu vyhoření.

Ptám se proto, že některé věci, které se týkají Česka, nejsou úplně do zpěvu. Podle „Národní strategii prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním pro roky 2019–2027“ jsou u nás dva miliony kuřáků, 1,6 milionu uživatelů alkoholu v riziku, 900 tisíc osob zneužívajících sedativa a hypnotika, kolem 100 tisíc patologických hráčů a 45 tisíc injekčních uživatelů pervitinu a opioidů. Tyto skupiny se samozřejmě prolínají, ale ta čísla zní hrozivě. Co s tím?

V mezinárodním srovnání se v řadě závislostí řadíme bohužel na přední příčky ve světě. Nejsme na tom dobře v konzumaci alkoholu, u uživatelů tabákových výrobků se situace v čase zdá se zlepšuje, zejména u mladších lidí, ale počet kuřáků je stále velmi vysoký. Přední příčky zaujímáme u uživatelů marihuany, problémem jsou i další drogy a samozřejmě moderní nemoc, kterou je stále více užívání léků.

Proč tomu tak je? Velká tolerance? Nebo nedostatečná prevence?

U alkoholu je to nesporně otázkou určité tradice. Kultura pití je u nás dlouhá, alkohol je velmi přístupný, dá se koupit bez větších problémů téměř všude, regulace je prakticky nulová. Někteří prodejci navíc porušují zákon a prodávají ho i nezletilým osobám. Bohužel u nás existují případy, kdy děti začínají pít alkohol už v 10­ či 11 letech. Alkohol je ve srovnání s vyspělými zeměmi pořád i poměrně levný. Dokonce zde existuje takzvaná alkoholová turistika, když k nám přijíždějí lidé z ciziny právě za alkoholem. Tím se nemůžeme chlubit.

Spotřební daň na alkohol se ale mění, tyto nápoje zdraží. Je to dostatečný krok k tomu, aby se pití omezilo?

Předpokládáme, že zvýšení daní a následně i cen alkoholu a cigaret může mít dopad na to, aby se těchto výrobků prodalo méně, a to zejména mladším lidem.

Co s tím hodláte dělat? Na alkohol může být na rozdíl od cigaret reklama v médiích a je daleko více tolerován ve společnosti, jak jste říkal.

Chci se na to zaměřit, je to jednou z mých priorit. Jenže mám pocit, že lidi u nás reagují na možná omezení alkoholu daleko citlivěji, než je tomu u cigaret. Právě kvůli dlouhodobé tradiční kultuře pití. Člověk přijde do společnosti, na většině akcí vám hned nabízejí přípitek, a když nepijete, jste považován za exota. Nepít alkohol je pro mnoho Čechů „něco divného“, to je složité změnit.

Jaké konkrétní kroky v případě alkoholu připravujete?

Je to otázka zvyšování daňové zátěže, které vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace a OECD. Měla by se i regulovat reklama.

Na to získáte politickou podporu?

Bude to složité a je skutečně otázkou, zda na to bude politická vůle. Chceme, aby reklama necílila na mladé lidi. Přitom reklama na alkohol bývá velmi profesionálně udělána a určitě má velký zásah. Zásadně by se měla omezit v televizi. Navrhnu i omezení dostupnosti alkoholu.

Šel byste až tak daleko, že by se alkohol prodával jen ve vybraných speciálních obchodech, jak je to v některých jiných zemích?

Tak daleko až ne, ale máme příklady ze zahraničí a omezit jeho dostupnost by se měla. 

Vy jste i proti tomu, aby se změnila pravidla, například, že by se povolilo menší množství alkoholu u vodáků nebo cyklistů. Proč?

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!