Jaromír Soukup

Jaromír Soukup Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Jaromír Soukup
Jaromír Soukup
Jaromír je prostě jednička
List Jaromíra Soukupa - ilustrační koláž
Prezident Miloš Zeman je u Jaromíra Soukupa pravidelným hostem
5
Fotogalerie

Jaromír Soukup verze 2018 pro Reflex: Politické ambice určitě nemám

Moderátor nespočitatelného počtu pořadů televize Barrandov Jaromír Soukup oznámil vstup do politiky a vznik strany List Jaromíra Soukupa. Přitom ještě v červenci roku 2018 v rozhovoru s Bohumilem Pečinkou pro týdeník Reflex zcela jednoznačně vyloučil, že by měl politické ambice. Změnil názor, řeknete si možná. Jenže Soukup už v té době měl registrovanou internetovou doménu, z níž politické ambice doslova křičí: www.soukupnahrad.cz. Založil ji už v lednu 2018. Přečtěte si rozhovor z července 2018 a zjistíte, že to není zdaleka poprvé, kdy se Jaromír Soukup pouští do politiky.

Jak byste charakterizoval sám sebe, pane Soukupe?

Jsem docela spokojený člověk. Brzo mi bude padesát let a snažím budovat svůj vydavatelský podnik. Usiluji hlavně o to, aby moje televize byla samofi nancovatelná. Chci ji stabilizovat a přivést na deset procent ve sledovanosti.

Máte politické ambice?

Určitě nemám.

Po revoluci jste spoluzakládal Transnacionální radikální stranu. Jak na to vzpomínáte?

Tehdy nás bylo víc – John Bok, Richard Němčok, Richard Stokar, Magor Jirous. Byl jsem student práv a bylo to krásné. Tehdy nás přijal Václav Havel a hned nato jsme odjeli do Říma, kde jsme mohli mluvit s italskými poslanci z radikální strany. Vzpomínám na Emu Boninovou, která později byla eurokomisařkou.



Jaké myšlenky jste chtěli prosazovat?

Drželi jsme jednodenní hladovky za zrušení trestu smrti a usilovali o legalizaci homosexuality. Novinář J. X. Doležal do programu například propašoval legalizaci marihuany.

Takže se vám všechno plus minus splnilo?

Až na Spojené státy evropské. Tato vize dostala trhliny a dnes bych se pod to nepodepsal. Sen o federalizované Evropě je mrtev. Pokud navíc nastane celní válka s USA a Čínou, je na obzoru krize a Evropská unie se může rozpadnout.

V roce 2006 jste se stal hlavním sponzorem Strany zelených a po volbách i ekonomickým náměstkem ministra školství. Proč jste tehdy vstoupil do aktivní politiky?

Byl to omyl. Vzniklo to tak, že Martin Bursík byl můj velký přítel a já mu pomohl resuscitovat Stranu zelených, ale pak se naše cesty rozešly. To se stává.

Říkalo se, že jste chtěl kandidovat na pražského primátora za ANO.

Nikdo mi to nenabídl.