Josef Středula - předseda Českomoravské konfederace odborových svazů

Josef Středula - předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Zdroj: ČTK

Je třeba začít diskutovat o zdanění robotů, tvrdí šéf odborářů Středula

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula upozorňuje na celospolečenské dopady robotizace českého průmyslu. Podle něj je třeba začít mluvit o zdanění robotů. Dříve či později podle něj přijde na řadu také diskuse o zkrácení pracovní doby a pracovního týdne, aniž by došlo k poklesu mezd. Robotizace způsobí nejen nárůst zisků firem, ale také vyšší nezaměstnanost.

V čem spatřujete naději a v čem hrozbu robotizace průmyslu?

Naděje spočívá v tom, že se může Česká republika změnit. Změnit se může v oblasti výroby, může postoupit, pokud bude mít ambici, do vyšších stupňů zpracování. To znamená, že se můžeme posunout k výrobě s vyšší přidanou hodnotou, což považuji za cíl chvályhodný a osobně si myslím, že na to Česká republika má. Velkou otázkou ale je, jak se nám celý tento fenomén podaří uchopit. Podstatné je totiž to, že se ve většině rozhodnutí o aplikaci těchto nástrojů nové průmyslové revoluce nerozhoduje v České republice.

Myslíte, že jsme tento vývoj podcenili?

Platí, že se u nás zejména některé negativní důsledky nové průmyslové revoluce často bagatelizují. Ve světě se o nich přitom čile debatuje, jako příklad mohu uvést článek, který cituje osobnosti, jako je Elon Musk, které vyzývají, aby se zastavil vývoj umělé inteligence v oblasti ovládání zbraní. Podle nich jde o velmi vážnou situaci, údajně si nikdo neumí představit, co všechno se tu může stát ve chvíli, kdy bude umělá inteligence schopna rozhodovat a ovládat zbraňové systémy jiné generace, než jaké dneska známe.

To je ovšem extrémní pohled.

Je to sice krajní pohled, ale podle mě nesmírně důležitý. Už jenom proto, že se umělá inteligence vyvíjí především v oblasti zbrojních systémů. Je evidentní, že začíná, nikoli tedy v české společnosti, fundamentální debata, a toto jsou jenom její první signály. Podobně se můžeme setkat s varovnými hlasy na adresu platformové ekonomiky, která sebou nese nebezpečné důsledky, pokud jde o sociální systémy: neodvádí se z ní daně, sociální pojištění, dané subjekty kolikrát nemají ani na území, kde podnikají, své sídlo.

Můžete to nějak rozvést?

Jde nám především o celospolečenské důsledky a ty mohou být skutečně vážné. Uvedu příklad. Hovoří se o tom, že u nás bude ohroženo více než 50 procent pracovních příležitostí Průmyslem 4.0. Ohroženo neznamená, že přijdou všichni o práci. V každém případě jde ve srovnání s jinými ekonomikami o jedno z nejvyšších čísel. Příčina spočívá v tom, že máme v naší ekonomice vysoký podíl průmyslu. A situace, kdy budou pracovníci nahrazováni roboty, bude mimo jiné znamenat, že na jednu stranu někdo přijde o práci, avšak současně se společnostem zvýší zisk a zároveň, a to je neméně podstatné, firmy nebudou za roboty odvádět daně, s výjimkou daně z příjmů právnických osob. Pokud tedy tyto peníze nevyvedou někam za hranice, do daňových rájů. Pro nás z toho jednoznačně plyne, že musíme začít diskutovat o zdanění robotů.

Celý rozhovor si přečtěte na webu Info.cz >>>