nahoru

Odhalte tajemství skotské blended whisky s ambasadorem Zdeňkem Kortišem

Komerční prezentace19. prosince 2017 • 11:40
Odhalte tajemství skotské blended whisky s ambasadorem Zdeňkem Kortišem
foto: Balllantines

Tradiční irský a skotský nápoj whisky se v Česku těší velké oblibě. Proto jsme oslovili nejpovolanějšího odborníka na whisky Zdeňka Kortiše, který ví o whisky snad vše, aby nám osvětlil příběh tohoto medově zlatého nápoje. Sám žil několik let v Irsku, kde sbíral zkušenosti a ty následně přenesl do svého vyhlášeného skotsko-irského pubu Black Stuff v centu Olomouce. Zdeněk Kortiš vám například prozradí, že vznik blended (míchané) whisky nebyla náhoda, jaké whisky Češi pijí nejraději, podle čeho vybrat tu správnou a z jakých sklenic chutná nejlépe.   

Když se řekne skotská blended whisky, co se Vám pod tímto pojmem jako první vybaví?

Velice sofistikovaný výrobní proces s dlouholetou tradicí. Obchodníci s víny, kořením a kávou začali postupně nakupovat také whisky. Byly to rodiny jako Ballantine, Chivas, či Usher. První míchanou whisky byla Old Vatted Glenlivet.

Jaký je příběh blended whisky, koho a proč napadlo whisky míchat?

Single malt whisky (jednodruhová) byla kolem roku 1850 pro zákazníky příliš výrazná, měla sudovou sílu a neměla konzistentní kvalitu. Proto se začala míchat s chuťově jemnější obilnou whisky. Rozvoji  blended whisky (míchané) pomohla také nešťastná událost ve Francii, kde škůdce mšička révokaz kolem roku 1880 způsobila na vinicích katastrofu. Milovníci alkoholu vyráběného z vinné révy (cognac a brandy) hledali náhradu, kterou našli v podobě whisky. Tu si v 90. letech zamilovali především Angličané a Francouzi. Jelikož v Irsku blended whisky dlouho odmítali, svět ovládli skotští obchodníci.

Jak dosahují výrobci toho, aby jednotlivé značky měly stále stejnou chuť, když je míchají z několika druhů?

Tradiční firmy, které jsou dnes celosvětové ikony, mají bohatou historii a velké zkušenosti s mícháním whisky. George Ballantine začal již v roce 1827 provozovat obchůdek v Edinburghu, kde whisky míchal a prodával ji. Dnes se po 190 letech historie firmy jen pár vyvolených stalo master blendery – hlavními míchači, kteří dokáží namíchat dokonale vyváženou whisky. Jedná se o řemeslo, které je velice ceněné a prestižní. V současnosti je pan Sandy Hyslop teprve pátým masterem blenderem, který dokáže namíchat ideální chuť whisky Ballantine’s. Pro představu – v oceňované Ballantine's Finest jsou 2 obilné whisky z kukuřice, 2 z pšenice a dalších bezmála 40 sladových whisek z celého Skotska. Přesný recept zná právě jen vyvolený master blender.

Víno na uvolnění či panák na kuráž? Vědci zjistili, jak různé druhy alkoholu ovlivňují…

Dá se nějak specifikovat, pro koho je vhodnější single malt (jednodruhová) a pro koho blended (míchaná)?

Obecně platí, že míchaná whisky je vhodnější a chuťově přijatelnější pro širší spektrum zákazníků. Je vybalancovanější, tudíž je velice příjemná ke každodennímu pití. Single malt/sladové whisky jsou chuťově výraznější a je potřeba se k nim „propít“. Pro začátečníka bych určitě nevolil výrazně nakouřené ostrovní whisky.

Pijí Češi spíše skotské nebo irské whisky?

Skotská whisky je suverénně celosvětově nejprodávanější. Nicméně Češi se whisky učí pít a postupně objevují její kouzlo. Od roku 2014 je nejprodávanější v ČR whisky z Irska. Možná je to dáno tradicí, přece jenom i herec Jan Werich pil Jameson. Všeobecně jsou v ČR oblíbené rumy se sladším chuťovým profilem nebo uměle dochucené spirity višeň, med, skořice atd. Přitom za stejnou cenu lze koupit skotskou míchanou whisky – produkt se 100% přírodní chutí se zráním v dubovém sudu a bez cukru. Češi prostě mají cukr rádi. Bohužel ráno Vám na to hlava odpoví.

Co whisky a jídlo? Je to nápoj vhodný jako aperitiv nebo spíše digestiv? A čím zvýraznit její chuť?

Zde záleží pouze na typu whisky. Ty chuťově lehčí jsou výborné jako aperitivy, naopak těžší a komplikovanější jsou vhodnější jako digestivy. Hodně populární je whisky pairing, mám rád kombinaci whisky zrajících v sudech po sherry s hořkou čokoládou, nebo nakouřené ostrovní whisky s lososem či mořskými plody.

Doporučujete pít whisky s ledem nebo raději bez?

Všeobecně cokoliv zchladíme, tak utlumíme senzoriku, potlačíme vůně a chutě. U základních whisky nám podchlazení nápoje lehce utlumí ostrost. Ovšem u něčeho, co zrálo třeba dvanáct let, je to vyloženě škoda, ideální je pro ni spíše pokojová teplota. Místo ledu bych doporučil whisky rozkápnout vodou, čímž se potlačí alkohol a zvýrazní se sladší tóny.

Jak má vypadat správná sklenice na whisky, aby podpořila její nejlepší chuť a aroma?

Výběr vhodné sklenice je u whisky velice důležitý. Nicméně vše berte jako doporučení, ať si každý užije svůj oblíbený nápoj, jak mu nejlépe sedí. Pokud použijeme známou sklenici, tzv. whiskovku (má rovné stěny a stejně široké dno a hrdlo), tak budeme ochuzeni o velice důležitý vjem - vůni. Doporučoval bych použít sklenici na stopce, která má kónický tvar a skvěle vede vůni. Pro zkušenější degustátory můžeme doporučit sklenice Glencairn, Michael Jackson Glass, Copita nebo Speyside Tumbler.

Podle čeho si vybírat dobrou whisky?
Dnes je dostatečné množství informací o whisky nejen v knihách, ale i na internetu. I do češtiny je přeloženo několik skvělých knih a odborné literatury. Důvěryhodným průvodcem je ročenka „Whisky Bible“ od známého guru ve světě obilných destilátů Jima Murrayho. Hodnotí whisky v různých kategoriích, dle místa výroby a druhu. A nemusíte se bát, že Vám tyto rady od odborníka zruinují rodinný rozpočet, protože jedinou whisky, která vyhrála všechny ročníky po sobě je Ballantine's Finest.

Vraždění neviňátek: Svátek, na který se skoro zapomnělo
Radka Pružinová 27. prosince 2016 • 14:42

Vraždění neviňátek: Svátek, na který se skoro zapomnělo

Cestovka na masajský způsob: Cesta za svým snem s urputností bojovníka

Komerční prezentace


Klíčová slova: rozhovor, alkohol, whisky



Diskuse ke článku

 

Kurzy měn
25,830
22,680
28,830
Nejčtenější komentáře
INFO.CZ
E15
Nejčtenější