Podle Radima Uzla jsou nudistické pláže zdraví podporujícím jevem. K jejich návštěvě by však neměl být nikdo nucen.

Podle Radima Uzla jsou nudistické pláže zdraví podporujícím jevem. K jejich návštěvě by však neměl být nikdo nucen. Zdroj: Profimedia.cz

Podle sexuologa Radima Uzla se Češi svou sexualitou neliší od ostatních národů světa. Snad jsou jenom o něco více ochotni o své sexualitě mluvit
Archivní fotografie Karla Nováka připomínají nudismus za minulého režimu, v němž mnozí tímto prezentovali svou svobodu a přirozenost.
Archivní fotografie Karla Nováka připomínají nudismus za minulého režimu, v němž mnozí tímto prezentovali svou svobodu a přirozenost.
Archivní fotografie Karla Nováka připomínají nudismus za minulého režimu, v němž mnozí tímto prezentovali svou svobodu a přirozenost.
Archivní fotografie Karla Nováka připomínají nudismus za minulého režimu, v němž mnozí tímto prezentovali svou svobodu a přirozenost.
12
Fotogalerie

Radim Uzel: Nudistické pláže jsou zdraví podporujícím jevem

Přední český sexuolog Radim Uzel se v "letním" rozhovoru pro web Reflex.cz zamýšlí nad expanzí erotiky na internetu či rozvojem nudismu v České republice. Navazování intimních kontaktů mezi mládeží na letních hudebních akcích podle něj není žádnou novinkou, neboť takto činní už byli jejich rodiče či prarodiče. Snad jen s tou výjimkou, že tehdy se lidé nepárovali až tolik pod vlivem alkoholu či drog.

Jsou Češi sexuálně aktivnější během letních měsíců. Co ovlivňuje během léta jejich chuť či nechuť na sex?
Češi se svou sexualitou neliší od ostatních národů světa. Snad jsou jenom o něco více ochotni o své sexualitě mluvit, většina patří mezi lidi sexuálně otevřené. To však také souvisí s tím, že v dotaznících často přehánějí, dělají se lepší. V letních měsících pochopitelně sexuální aktivita stoupá. Jednak jsou dovolené a více času a také to souvisí s oblečením v horku. Lidé se raději objímají v plavkách než v lyžařských bundách a kožešinách. 

Jsou mladí Češi zodpovědnější než generace jejich rodičů?
Všechny výzkumy prokazují, že dnešní mladí lidé se většinou ve srovnání s generací rodičů chovají v sexualitě zodpovědněji. Je to možná větší informovaností o příčinách nechtěného těhotenství, rozvojem spolehlivých antikoncepčních metod a možná i obavami z rostoucího nebezpečí sexuálně přenosných nemocí.

 

Jak moc ovlivňuje sexualitu mladých dostupnost erotických materiálů na internetu?
Internet přináší nesporně mnoho informací, ale bohužel i dezinformací. Zodpovědná sexuální výchova by měla tyto informace korigovat a třídit. Velikou roli zde hraje škola, ale zanedbatelný není ani vliv tisku, rozhlasu a televize. Prezentované erotické materiály by měly být bez násilností a nechutností. Samozřejmě je nutno odsoudit výrobu a šíření dětské pornografie. Nebezpečí představují také neuvážené internetové známosti, kde mohou i úchylní lidé vystupovat pod falešnou identitou. 

Co Češi a nudistické pláže? Jsme v tomto smyslu již etablovaní nebo pro nás mají stále punc jakéhosi tabu či „divnosti“?
Nudistické pláže jsou pochopitelně zdravým a zdraví podporujícím jevem. K jejich návštěvě by však neměl být nikdo nucen. Někteří lidé pociťují za nahotu stud a neměli bychom se jim proto posmívat. Jistě zde hraje roli i náboženská výchova a tradice. Některá náboženství nahotu zakazují. To bychom měli respektovat.

Během léta se koná velké množství festivalů, letních koncertů či venkovních zábav. Jak jsou na tom Češi při navazování kontaktů (i těch sexuálních) během těchto kulturních akcí?
Navazování sexuálních kontaktů mladých lidí během letních festivalů a koncertů není ničím novým, takto se přece  seznamovali i jejich rodiče a možná i prarodiče. Obávám se však, že dnes na těchto akcích přibývá užívání alkoholu a drog. To může oslabit prevenci sexuálně přenosných nemocí. Aby ta letní zábava nepřinesla třeba i celoživotní následky. Možná, že někdo řekne, že ze mě hovoří 76letý mravokárce, ale věřte, že i stařec nad hrobem může mít pro mladé lidi pochopení. Ale i za našich mladých let platilo heslo „všeho s mírou!“