Tomáš Prouza

Tomáš Prouza Zdroj: Archív

Ekonom Tomáš Prouza: EU, jak ji známe, končí. Ale ne kvůli Brexitu

EU musí získat důvěru Evropanů, říká tajemník pro evropské záležitosti Úřadu vlády a ekonom Tomáš Prouza. V případě, že současná reakce finančních trhů nebude mít trvalé následky nebo nevyvolá větší řetězovou reakci, EU ani Česko podle něj Brexit nijak zásadně nepocítí. Více na: http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/tomas-prouza-eu-jak-ji-zname-konci-ale-ne-kvuli-brexitu-1304651#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Je výsledek britského referenda selháním evropských politických elit?

Vidím tady dvě lekce. Tou první je, že se jakémukoliv společenství nevyplatí nenaslouchat svým občanům. Nová EU musí být pružnější, přístupnější a Evropané musí rozumět, že jim a jejich dětem nabízí dobrou budoucnost. Tou druhou je, že stále méně lidí vnímá věcné argumenty a mnohem více na ně působí emocionální argumenty, které nemají s realitou nic společného.

Co by měla EU udělat pro to, aby obhájila svoji existenci a přesvědčila Evropany, že zachování společenství je pro ně přínosné?

Měla by být pokornější a měla by si rychle uvědomit, že slouží svým občanům, nikoliv naopak. Nechci ale používat větu, že EU by se měla změnit. Především se totiž musíme změnit my, členské státy. Zaprvé musíme jasně říct, že EU, jak ji známe, končí. Ne kvůli odchodu Británie, ale kvůli krizi důvěry Evropanů.

Občany ve všech členských státech musíme upozorňovat na to, že Evropa není projekt hrstky vyvolených z Bruselu, ale že je jedinou zárukou míru a prosperity v dnešní geopoliticky neklidné době. Ještě nikdy jsme se neměli tak dobře jako dnes. A vděčíme za to EU i se všemi jejími chybami.

Celý rozhovor si přečtěte na serveru E15.cz >>>