Politický profil Iva Valenty

Politický profil Iva Valenty Zdroj: Profimedia

Ve většině českých heren jsou hlavně VLT a elektronicko-mechanické hrací přístroje. Dotykový displej je samozřejmostí.
Stručná zpráva o stavu hazardu v Česku
Živé hry, jako třeba ruleta nebo Black Jack, nejsou podle odborníků tak velkou společenskou hrozbou jako automaty
Lidi budou  hrát pořád
4
Fotogalerie

Hazardní magnát Valenta: Lidi budou hrát pořád, ale o gamblery nestojím

Senátor Ivo Valenta (59), majitel holdingu Synot, je největší hráč na českém hazardním trhu. Nová legislativa a hlavně výrazně vyšší zdanění jej přiměly ukončit sponzorování některých sportovních aktivit včetně nejvyšší fotbalové ligy a několika prvoligových klubů. Nejen tím se pustil do boje s Andrejem Babišem – kvůli krokům státu vůči firmám podnikajícím v hazardu žaluje český stát.

S Ivem Valentou se setkáváme v pražské kanceláři jeho společnosti Synot. Neskrývanou sebejistotou, balancující na hraně arogance, připomíná pan senátor svého momentálně největšího rivala – Andreje Babiše. Když mu o možné podobnosti s ministrem financí řeknu, rozhodně to odmítá.

Firma Synot, jejímž je majitelem, vznikla v roce 1991, a i když do jejího portfolia dnes patří třeba správa nemovitostí nebo vydávání regionálního týdeníku, většinu tvoří a největší zisk generují výherní hrací automaty a loterijní průmysl. Roční obrat má Synot deset miliard korun. A podle Iva Valenty je to podnikání jako každé jiné.

Komunikace zástupců hazardu a ministerstva financí vypadá navenek jako válka.

Bohužel je to tak. Ale jen z jedné strany. Tu válku vede ministerstvo s námi.

Proč by to dělalo?

Já si myslím, že to je důsledek toho, že tam zasedl pan Babiš, jenž si vzal boj proti hazardu jako velké politické téma a už dva roky na té vlně jede. Zkuste se podívat na mediální výstupy. Když měl Babiš s Agrofertem nějaký průšvih, tak den nebo dva poté nebo těsně před tím, než byl ten průšvih zveřejněn, přišel s nějakou restrikcí nebo regulací hazardu. My jsme se ale nedali a postavili se mu. To jsme štípli Babiše do zadku, protože není zvyklý na odpor. A hned jsme nepřátelé státu, jak píší jeho média.

Nebudete mi ale tvrdit, že hazard je dobrá věc.

To samozřejmě netvrdím. Ale i když ho zakážete, lidi budou hrát pořád. Podívejte se, co se stalo – tam, kde města a obce zakázaly legální herny, obratem vyrostly ty nelegální a automatů je v nich ještě víc. Různé kvizomaty a jiné náhražky nejsou pod kontrolou, ti, co na nich hrají, taky ne, není to zdaněné, takže stát ani obce z toho nemají vůbec nic. Zatímco my platíme daně a nabízíme způsoby, jak hraní a hráče hlídat. Nestojíme o lidi na sociálních dávkách a gamblery. To nejsou klienti, které chceme, a proto pojďme zavést systém, jenž jim znemožní prohrávat všechny peníze. Jsme pro. A už dlouho po tom jako provozovatelé voláme.

Takže podle vás nová legislativa podporuje nelegální hraní?

To musel uznat i náměstek Závodský. Sice tvrdil v televizní debatě, kde jsme byli, že moje čísla o počtu nelegálních automatů jsou přehnaná, prý je třeba to vydělit aspoň třemi. Tak dobře, řekl jsem, podle našich odhadů to bylo šest až osm tisíc loni, tento rok to bude minimálně dvoj- až trojnásobek, tak to vydělte třemi. Stejně vám zůstanou minimálně dva a půl tisíce nelegálních automatů. No, to by tak nějak mohlo být, připustil nakonec.

V čem jsou nelegální kvizomaty jiné?

Pozor, kvizomaty nejsou momentálně úplně nelegální. Jsou vymyšlené tak, aby obešly zákon. Dokonce si provozovatelé těch kvizomatů zařídili posudek od zkušebního ústavu, jímž teď mávají před nosem policistům, pokud chtějí nějakou tu jejich nelegální hernu zavřít a přístroje zabavit. A ministerstvo na to jen kouká.

Proč se problematika hazardu vyostřila až nedávno? Co znamená zodpovědné hraní? A šel do politiky jen kvůli svému byznysu? Na to i mnohem více odpovídá Ivo Valenta v časopisu Reflex č. 5, v prodeji ode dneška - čtvrtka 4. února.