David Lynch

David Lynch Zdroj: Profimedia.cz

Slavný režisér David Lynch hovoří o síle meditace, oblíbených seriálech i rapperovi Kanye Westovi

O slavném americkém režisérovi Davidovi Lynchovi (díla Sloní muž, Modrý samet, Zběsilost v srdci, Městěčko Twin Peaks) se naposled mluvilo v souvislosti s poslední internetovou šíleností Ice Bucket Hhallenge, kde Lynch hrál na trubku a pak nominoval Vladimira Putina. Jaké jsou ale jeho plány do budoucna? Na to se ho zeptal server The Daily Beast.

Davide, jste jeden z nejznámějších lidi, kteří praktikují transcedentální meditaci. Podporujete rozšiřování této meditace i mezi vojáky. Jak vám meditace pomáhá?

Praktikuji transcedentální meditacijiž 41 let a pokud jste člověk, tak vám určitě pomůže. Dnes je každý ve stresu. Meditace pomáhá i s depresemi, smutkem, nenávistí, hněvem a strachem – tyto stavy s pokračující meditací zmizí. Zažijete také nejhlubší a věčný život: Mluvím o poli čistého vědomí, které je pod veškerým hmatatelným světem. Proto vojáci, kteří trpí posttraumatickým stresem z válek, také milují podobnou meditaci. Říkají, že jim to vrátilo jejich život. A vše co proto musí udělat je jen hodinu každý den meditovat.

Mnoho dnešních seriálů v mnohém navazuje na vaše legendární dílo Twin Peaks. Ať už jde o True Detective, The Killing nebo Broadchurch. Jaké seriály se líbí vám?

Z toho co jste zmínil, jsem viděl pouze seriál True Detective a líbil se mi. Jinak moji oblíbenci z této nové vlny seriálů jsou Mad Men a Breaking Bad (oceněný mnoha cenami, který běžel i na českých kanálech pod názvem Perníkový táta – pozn. redakce).

Váš poslední film Inland Empire byl natočen už v roce 2006. Připravujete nějaký nový film?

Momentálně nepřipravuji nic. Věnuje se především malbě, která mě úplně pohltila.

Slyšel jsem, že jste take velký fanoušek rappera Kanyeho Westa?

Ano. Nap
říklad píseň „Blood on the Leaves” je jedna z mých nejoblíbenějších písniček vůbec. Skoro jsme spolu spolupracovali, chtěl jsem k této písni natočit klip. Ale mě nenapadlo, jak ho zpracovat. Kanye byl i u mě doma, je to dobrý člověk a skvělý muzikant. Ale prostě to s tím klipem nevyšlo.

A jaké jsou vaše nejoblíbenější filmy?

Je to především Sunset Boulevard (Billy Wilder), 8½ (Federico Fellini) a Lolita (Adrian Lyne).

Celý rozhovor si můžete zde.