Jan Keller

Jan Keller Zdroj: Profimedia.cz

Europoslanec Jan Keller: Nesmíme dopustit, aby vládly korporace místo parlamentů a vlád

„Nechápu, že Evropská unie připravuje spolu s USA smlouvu století, Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), a my skoro nevíme, co obsahuje. To se pak EU nemůže divit, že se říká, že má demokratický deficit. Jenže Unie má být transparentní,“ řekl nový europoslanec za ČSSD, environmentalista a sociolog, profesor Jan Keller v rozhovoru pro Reflex.cz.

Jste novým českým europoslancem, co hodláte prosadit v Evropské unii?

Štvalo mě, že ze mě média dělala během kampaně blbce. Psalo se, že kandiduji proto, abych podpořil farmářské trhy. Farmářské trhy se mi líbí, ale to hlavní, proč jsem kandidoval, bylo, že chci podpořit práva zaměstnanců. Volný trh je sice hezká věc, ale nesmí převládnout nad právy zaměstnanců. Tomu se chci věnovat ve výborech Evropského parlamentu.

Hovoříte o volném trhu, ale není to spíš jednotný trh plný regulací? Vám se to líbí?

Jsou tu dva druhy regulací. Ty, které jsou důležité a pak ty okrajové, jako například spory o tom, jak nazývat pomazánkové máslo nebo rum. To jsou blbosti. Ty bohužel vznikají tak, že se zavede úřad pro něco užitečného a on pak žije vlastním životem a bude obhajovat svou další existenci prací na nesmyslech.

Myslíte si, že se vaše cíle budou shodovat s programem a prací frakce, ve které jste v europarlamentu?

Jako sociální demokraté jsme ve frakci Progresivní aliance socialistů a demokratů, což je druhá nejsilnější frakce Evropského parlamentu. Náš program se zaměřuje na stejné otázky, kterým se chci věnovat i já, tedy především na práva pracujících.

Berete Evropský parlament jako pole, kde se střetávají levicové a pravicové ideje, tak jak je tomu u nás, nebo myslíte, že v europarlament spíše řeší ad hoc konkrétní věci?

Vidím tu střet těch, co chtějí deregulaci, a těch, co jsou za regulaci. Deregulací míním ty, co prosazují volný trh.

Kdo podle vás tedy dnes utváří současnou tvář Unie? Socialističtí regulátoři, anebo zastánci volného obchodu?

Spíš bych řekl, že dnes dochází v rámci Unie k deregulaci. My socialisté stojíme spíš v opozici. Jsme přeci jen až druhá nejsilnější frakce v EU.

Většina pravicově orientovaných lidí to vidí právě opačně. Považují EU spíše za socialistický projekt. Vy si to nemyslíte? 

To si myslí pan Klaus. Já myslím, že EU tu je kvůli světovým válkám, které proběhly. Vím ale samozřejmě o třech táborech, které mají různý pohled na vznik Evropské unie. Jedni si myslí, že Německo za pomoci EU ovládlo Evropu, a to bez války. Druzí vidí Unii jako nástroj velkých bank na prosazování svých zájmů a ti třetí jako socialistický projekt.

Říkal jste, že dnes v rámci EU dochází k deregulaci. Jak se podle vás tento proces projevuje?

Zásadní je dnes připravovaná obchodní smlouva s USA, tedy Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Je to smlouva století, která více otevře nejen samotný trh. Nikdo přesně neví, jak bude návrh vypadat, protože smlouvu připravuje v rámci EU komisař pro obchod, který do ní nenechá nikoho nahlédnout. To je netransparentní a nedemokratické. Jen v USA zveřejnili pár podrobností. Pak se EU diví, že se o ní říká, že je nedemokratická, ale tohle je jasný demokratický deficit.

Bojíte se důsledků té dohody?

Ano. Bojím se, že ta smlouva dá více pravomocí velkým korporacím nad parlamenty. Bude docházet k arbitrážním soudům, kde na jedné straně budou stát státy a na druhé korporace, které budou chtít odškodnit za ušlé zisky, o které přijdou kvůli novým právním úpravám státu. Příkladem nesmyslného arbitrážního soudu je spor nejmenované tabákové firmy s Austrálií. Tabáková firma zažalovala Austrálii o ušlý zisk, protože musela dát povinně na krabičky s tabákovými výrobky více odstrašující obrázky s prokouřenými plícemi, což jí snížilo tržby. Nemůžeme dopustit, aby vládly korporace místo parlamentů a vlád.