Milionář Andrej Kiska má naději stát se slovenským prezidentem

Milionář Andrej Kiska má naději stát se slovenským prezidentem Zdroj: Isifa.com

Slováci volí prezidenta. Milionář Kiska hodlá porazit Fica

Slováci si v sobotu 15. března volí prezidenta. Za jasného favorita prvního kola je pokládán premiér a lídr populistické strany Smer Robert Fico. Jeho největším soupeřem je zakladatel charitativní organizace Dobrý anděl, milionář a dosud nepolitik Andrej Kiska (51), který chce svůj prezidentský plat rozdávat lidem. Ten poskytl Reflexu rozhovor.

Když se stanete prezidentem, dovedete si představit spolupráci s Robertem Ficem, který by pokračoval jako premiér?

Často říkám, že vláda potřebuje protiváhu. Tu dnes nemá ani v parlamentu, ani v prezidentském paláci. Myslím si, že hlavním úkolem prezidenta je upozorňovat na největší problémy, které Slovensko má, a povzbuzovat vládu a parlament, aby je neignorovaly, ale přicházely se skutečnými řešeními. V sociální oblasti, ve zdravotnictví, ve školství, v justici. Nekandiduji proto, abych z prezidentského paláce vykřikoval na Úřad vlády, ale proto, abych přispěl ke zlepšení života na Slovensku a pomáhal lidem. To znamená i spolupráci s premiérem.

Jak hodnotíte dosavadní prezidenty, zejména toho současného, Ivana Gašparoviče?

Je nezbytné vrátit prezidentskému úřadu autoritu. Lidé musejí cítit, že prezident je na jejich straně a zajímá se o jejich životy. Tuto roli bohužel dosavadní prezidenti neplnili dostatečně. A v posledních letech si lidé zvykli z prezidentského paláce především na mlčení.

Nejste profesionální politik. Hodláte se v politice angažovat i po volbách, pokud nezvítězíte?

Teď se soustředím na prezidentské volby. Když jsem před osmi lety prodal své firmy, rozhodl jsem se pomáhat lidem – a to platí.

Když zmiňujete své firmy: nepředhazují vám kritici předmět vašeho dřívějšího podnikání, tedy poskytování úvěrů a obchodování s nimi?

To víte, že předhazují. Na společnosti, které jsem založil, jsem hrdý a antikampaň mě neodradí.

Pak jste založil charitativní organizaci. Není to forma odpustku?

Dobrý anděl je fantastický projekt, do něhož se na Slovensku zapojilo už téměř sto padesát tisíc dárců. Ale právě při této práci jsem si uvědomil, že charita – i když velmi úspěšná – má svoje limity. Rostl ve mně hněv nad tím, jak nefunguje zdravotnictví, jak se lidé dostávají do absolutní chudoby jen proto, že některý člen rodiny onemocní. A to nemluvím o korupci. Rozhodl jsem se, že musím udělat víc.

Kandidovat na prezidenta. Můžete však jako izolovaný funkcionář, navíc bez politické zkušenosti, něco ukázat?

Když mluvím o tom, že tradiční politici kolem sebe postavili velké zdi a nevidí na problémy normálních lidí, jenom tím vyjadřuji totéž, co vám poví většina lidí na Slovensku. Nedůvěra k parlamentu, k vládě, k tradičním politikům a stranickým strukturám propleteným s mecenáši je obrovská. A můžou si za to sami. Velké kauzy zametají pod koberec, ztrácejí čas neproduktivními hádkami a Slovensko v mnohých oblastech stagnuje. Jsem přesvědčen, že skutečnou autoritou v této situaci může být jen nezávislý a nestranický prezident.

Řekl jste, že budete svůj prezidentský plat rozdávat. Jak to konkrétně bude vypadat?

Samozřejmě. Hlavním úkolem prezidenta je povzbuzovat vládu a parlament, aby přinášely systémová řešení. Mou osobní prioritou je tvorba pracovních míst, zdravotnictví, školství a samozřejmě justice. Na druhé straně jsem finančně zabezpečený člověk a dostával jsem mnoho otázek na prezidentský plat. Fakt je, že ho nepotřebuji, proto jsem se rozhodl, že ho každý měsíc věnuji lidem, kteří jsou ve špatné situaci, ale statečně bojují s osudem. Tímto způsobem chci zároveň upozorňovat na fatální selhání sociální politiky na Slovensku.

Co nejvíc chybí dnešnímu Slovensku?

Lídr, jenž by nahlas upozornil na problémy, které trápí lidi, a jenž by zároveň povzbuzoval celou zemi, aby zúročila své lepší stránky. Jsem přesvědčen, že právě to je nejdůležitější úloha prezidenta.

Nemůžeme pominout situaci na Ukrajině, jež se Slovenskem sousedí. Jak byste se k ní postavil jako prezident – a případně k dalším podobným krizím v sousedních zemích?

Situace na Ukrajině se velice rychle mění. Bohužel poslední měsíce opět ukázaly velké nedostatky ve společné zahraniční politice Evropské unie. Jako by Unie vůbec nevěděla, co chce a co může. Myslím si, že státy Visegrádské čtyřky, z nichž tři mají s Ukrajinou společnou hranici, měly být mnohem aktivnější ve společném tlaku na řešení. Slovenský premiér Fico nedávno připustil, že se v situaci na Ukrajině moc dobře neorientuje. Jako prezident bych rozhodně tlačil na to, aby se slovenská diplomacie zorientovala lépe. Ukrajina je přece náš největší soused.

Pokud nepostoupíte do druhého kola, jste připraven podpořit jiného kandidáta?

Vícekrát jsem veřejně prohlásil, že v takovém případě podpořím protikandidáta předsedy vlády. Ale teď pokládám za nejdůležitější, abych přesvědčil lidi o své nabídce.

Jak vnímáte vztahy s Českou republikou?

Jako pevné spojenectví mezi dvěma sebevědomými zeměmi, kde se při návštěvě v té druhé stále cítíme jako na návštěvě u blízkých přátel. Moje první zahraniční cesta by – samozřejmě – vedla do Prahy.

KDO JE ANDREJ KISKA:

Milionář a filantrop. Má ekonomické vzdělání, pochází z Popradu. V devadesátých letech založil a vedl úvěrové společnosti Tatracredit nebo Quatro. V roce 2005 je prodal a založil charitativní organizaci Dobrý anděl, kterou také donedávna vedl, loni její řízení předal manželce Martině. V prezidentské kampani kritizuje Ficovu vládu jedné strany a vymezuje se proti tradičním politickým strukturám, často zdůrazňuje svou nezávislost.

Rozhovor vyšel v tištěné podobě Reflexu 6. března.