Video placeholde

Fundová: Nova byl lunapark devadesátek. Některé pořady byly bizarní, ve Snídani s Novou se vysílala erotika

Televize Nova slaví třicet let existence. Za tu dobu se stala neodmyslitelnou součástí zdejší mediální scény. V roce 1994 přišla jako zjevení a do jisté míry definovala kulturní obraz devadesátých let. Jaká byla Nova ve svých začátcích? Proč byla tak úspěšná? A v čem změnila český mediální prostor? I na tyto otázky odpovídá autorka knihy Devadesátky Johana Fundová.

Leckdo si asi pamatuje Tabu, Peříčko nebo třeba Novoty. Jsou to některé z mnoha pořadů televize Nova, kterými si v devadesátých letech podmanila české televizní diváky. Byly doby, kdy tuto stanici sledovalo až osmdesát procent diváků. Do dychtivé atmosféry devadesátých let nevnesla televize Nova jen nové pořady a formáty, ale i zcela nový koncept televizních celebrit. Na rozdíl od konkurenčních stanic Nova již tehdy vykazovala poměrně promyšlený přístup k marketingu svých tváří a pořadů. A kdo za tím vším stál? S rozjezdem Novy a její první dekádou je neodmyslitelně spjato jméno jejího tehdejšího ředitele Vladimíra Železného, který sám každý víkend poutal diváky v pořadu Volejte řediteli.

Jak se Nova změnila od devadesátých let do dneška? Proč bylo možné vysílat erotické pořady v ranním vysílání? Které tehdy úspěšné pořady nám dnes připadají jako naprostý bizár? Dozvíte se ve videu.