Video placeholde
Afghánští tlumočníci pomáhali českým vojákům při různých příležitostech. Jinak by v Afghánistánu nemohla někdy naše armáda fungovat.
Afghánští tlumočníci pomáhali českým vojákům při různých příležitostech. Jinak by v Afghánistánu nemohla někdy naše armáda fungovat.
Někteří tlumočníci byli před lety velmi ceněni. Dnes u nás skoro nikoho nezajímají.
3
Fotogalerie

Vlach: Afghánští tlumočníci, kteří pomáhali našim vojákům, dosud nebyli evakuováni. Stát se na ně vykašlal

Česká armáda se během téměř dvacetiletého nasazení v Afghánistánu neobešla bez místních tlumočníků, kteří jí po celou dobu účasti na mezinárodní operaci pomáhali plnit její úkoly. Po kvapném stažení západních armád z Afghánistánu v roce 2021 ale v zemi někteří z těchto lidí zůstali, ačkoliv měli přislíbenu evakuaci. Česká republika bere tuto kapitolu za uzavřenou záležitost. V jaké situaci jsou afghánští tlumočníci nyní? A jak důležitá byla jejich role při bojovém nasazení naší armády? I o tom si povídáme s reportérem Tomášem Vlachem.

Už se na to zapomíná, ale za minulého režimu v Československu studovalo mnoho studentů z tzv. spřátelených zemí. Mezi nimi i někteří Afghánci. Když se Česká republika v roce 2002 začala účastnit vojenských misí v Afghánistánu, někteří z těchto lidí díky znalostem češtiny posloužili coby tlumočníci.

Spolupráce Afghánských tlumočníků s Českou armádou probíhala po celou dobu konfliktu. Mnozí z nich měli s armádou i mnohaleté kontrakty. Po opětovném ovládnutí Afghánistánu teroristickým hnutím Taliban byli někteří z nich evakuováni. Ne však všichni. Řada tlumočníků na evakuaci stále čeká buď v Afghánistánu, nebo dalších sousedních zemích. Jaké jim v zemi hrozí nebezpečí? A proč nedošlo ke kompletní evakuaci? Dozvíte se ve videu.