Milan Kundera a Kylie Minogue

Milan Kundera a Kylie Minogue Zdroj: ČTK, Profimedia; koláž reflex.cz

Fanynka, kterou by nikdo nečekal. Kylie Minogue citovala z hlavy pasáže z Kunderových románů

Psal se rok 2000. Honza Dědek tehdy dělal rozhovor s velkými zahraničními hvězdami hudebního nebe. Setkal se i s tehdy dvaatřicetiletou Kylie Minogue. S australskou zpěvačkou si povídal o sexu, Praze a samozřejmě hlavně o muzice. Ona ho ale hned na začátku rozhovoru rozbila citátem slavného českého spisovatele, což by od ní nečekal asi nikdo. Ani Honza Dědek. Přečtete si krátkou vzpomínku, která dokládá, kam až sahal Kunderův literární vliv.

"Vy jste z Československa? A znáte tuhletu otázku, která se snaží dobrat, zda je lepší s někým spát, aniž by o tom kdokoliv věděl, nebo se vodit za ruku s tím, o kom si každý myslí, že s ním spíš?" Ne, to jsem si nevybavoval, napsal v roce 2000 v úvodu svého rozhovoru s australskou zpěvačkou Honza Dědek a pokračuje: Kylie Minogue se usmála jak před objektivem. "To je přece Milan Kundera."

Zkusil jsem to: "Nesmrtelnost?" Zavrtěla rezolutně hlavou: "Přece Nesnesitelná lehkost bytí!" Pokrčil jsem rameny. Znejistěla: "Ale Kundera je z Československa, nebo ne?" Přisvědčil jsem. "Tak to máte znát!" Jistě, škoda jen, že tahle kniha v Kunderově rodné zemi nebyla nikdy vydána. Podivila se tomu. Pak se rozesmála. "Na některé věci je rozum krátký. Mě taky skoro nikdo nechápe."

Citace z Kunderových románů bych od vás nečekal.

Proč? Vy jste byl před patnácti lety v Austrálii?

Ne. Proč?

Znáte vtipy o blondýnkách? Vždycky začínají slovy: "Přijde blondýnka do ..." A v Austrálii se namísto toho kdysi říkalo: "Přijde Kylie do ..." Nejsem sice blondýna, tedy alespoň v tuhle chvíli, ale nepřekvapuje mě, když si lidé přitažlivou ženu spojují s nízkou inteligencí. Hm, tak vás zaráží, že čtu Kunderu. Překvapuje vás, že z něj cituji. Kundera je fantastický autor, jeden z mých nejoblíbenějších. Někdy před deseti lety mě na něj upozornil Michael Hutchence (zpěvák kapely INXS). Dodnes si vzpomínám, jak mi doporučoval právě román Nesnesitelná lehkost bytí - ať si to přečtu, že prý je to celé o sexu, haha. Co taky čekat od Michaela jiného, že?

O vašem vztahu se zpěvákem kapely INXS se tehdy popsalo hodně stránek. A i když se pochopitelně více mluvilo o vašem milostném vztahu, proslýchalo se něco i o chystané hudební spolupráci.

To byla i nebyla pravda. My jsme o tom ve skutečnosti nikdy nemluvili, to jen Michael jednou někde prohodil, že se spolu chystáme natočit desku. Byla to reakce na nějakou bulvární otázku, která šťourala do našeho soukromí, nic víc. Dnes, kdy už s Michaelem nic natočit nemůžu, toho samozřejmě lituji; příliš pozdě. Škoda že Michael tenkrát nebyl v tomhle ohledu aktivnější, já sama jsem totiž strašně líná. Dokud někdo nepřijde a neřekne, že se jde druhý den do studia, odkládám všechno na později. To je případ i Nicka Cavea - nebýt jeho nezkrotné energie, náš duet Where The Wild Roses Grow by nikdy nevznikl.

Pak rozhovor pokračoval dál debatou o muzice a tehdy aktuálních hudebních plánech, takže jeho znění dále nezveřejňujeme. Jeho úvod nás ale fascinuje stejně dnes jako před 23 lety…