Video placeholde

Viliam Buchert: Petr Pavel nás možná ještě překvapí. O jeho názorech na domácí politiku nevíme skoro nic

Petr Pavel v těchto dnech počítá svých sto dní v úřadu prezidenta. Vzhledem k našemu ústavnímu pořádku není rozjezd výkonu mandátu prezidenta až tak zásadní, přesto Petr Pavel sám dal tomuto období velkou váhu, a to i řadou slibů, co během těchto dní plánuje vykonat. Proto jsme jeho dosavadní počínání v úřadu probrali s šéfredaktorem Reflexu Viliamem Buchertem. Splnil Petr Pavel své sliby? Co se mu zatím podařilo a v čem tápe? Dozvíte se ve videu.

Během prezidentské kampaně zazněla řada slibů a proklamací, jakým prezidentem by Petr Pavel chtěl být. Součástí jeho volební strategie bylo zcela evidentně rázné vymezení se vůči dosavadnímu hradnímu (ne)pořádku. Kampaň je ale pryč a Petr Pavel začíná některé ze svých slibů převádět ve skutečnost. Spíše než konkrétní kroky a jasné postoje zatím však vidíme opatrného a někdy nevýrazného prezidenta. Jaké jsou názory Petra Pavla na domácí politiku? Z jeho vágních vyjádření nelze vyčíst mnoho. Otazníky vzbuzuje také jeho nebývale úzký vztah se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Navíc některé jeho výkony prezidentských pravomocí naznačují, že nejistotou, kudy se vydává, trpí i sám prezident.

Jaké bude první volební období Petra Pavla? Bude kandidovat i za pět let? Na jakém politickém hřišti se cítí nejlépe a kdy přijde moment, kdy se bude muset vyhranit? I na tyto otázky se snažíme odpovědět v podcastu Reflexu.