Režisér David Mandel

Režisér David Mandel Zdroj: HBO MAX

Děláme show, ne historický dokument, říká režisér seriálového hitu Instalatéři z bílého domu

Showrunner, scenárista a režisér David Mandel (52) proslul jako autor Show Jerryho Seinfelda, ovšem známe ho i ze seriálu Viceprezidentka, což byl žánrově jakýsi fikční komediální předskokan Instalatérů z Bílého domu. Právě tam se Mandel naučil vtipně analyzovat washingtonské hrátky a přetvářet nudnou politiku v satirický guláš o tom, kdo je mocnější, kdo má blíž k prezidentovi a jakými cestami se to projevuje. Náš rozhovor započal nadšeným zvoláním, že žil přesně před dvaceti lety půl roku v Praze, kde točil komedii Eurotrip; snad proto se naše povídání neslo v tak uvolněném duchu.

Váš seriál je vtipný, ale smějeme se u něj tak trochu skrz slzy. Jak jste toho docílil?

Ten humor, přísahám, pochází ze skutečných událostí, přímo z historických pramenů. Nic jsme nepřidali! Scenáristé nepsali vtipy a ani já jsem žádné nevymýšlel. Vy víte, že mám za sebou Sein­felda, tam jsme vtipy psali – ale tady jsme řešili historická fakta, věci, které lidi o Watergate napsali v knihách nebo řekli při výsleších. Psát o dvou chlapících, z nichž jeden měl zálibu v Hitlerových projevech a druhý moc nevěděl, co se sebou, bylo vlastně snadné: i když to byli záporáci, tak pod vším tím dramatem, uvnitř jejich konání, se ukrýval humor. Což je mimochodem můj oblíbený typ dramatu.

Kombinovaný tón, který mixuje komedii a drama, tragikomedie, je vaše specialita?

Spíš vášeň: ano, je to komedie, ale o věcech, ze kterých vám bude nepříjemně. V životě vás taky nepotkávají jenom tragédie, občas se stane, že se zahihňáte na pohřbu, a sice se za to trochu zastydíte, ale v podstatě se vám uleví – a o to jsem se tady snažil. Příběh aféry Watergate jsem četl už stokrát, ale tohle je seriál vyprávěný jiným, naprosto nehrdinským tónem. Proto mě to tak bavilo.

 

V čem je aféra Watergate relevantní teď, po jedenapadesáti letech?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!