Herec Vojtěch Kotek

Herec Vojtěch Kotek Zdroj: Nguyen Phuong Thao

S hraním jsem začal hodně brzo. Měl jsem v sobě dětskou bezelstnou drzost.
Tématem Padesátky jsem strávil skoro čtyři roky. Nejdřív jsme ji inscenovali s Petrem Kolečkem jako divadlo a pak jako film a v té době jsem nebyl schopen dělat nic jinýho.
Natáčení seriálu Einstein: Vojta Kotek
Vojta Kotek
Vojta Kotek
10
Fotogalerie

Vojtěch Kotek: Když mi došlo, že Zdeněk Svěrák je nedostižný génius, začal jsem mít před ním trému

Už v sedmnácti se stal díky filmu Snowboarďáci dívčím idolem. Později ještě „přiložili do kotle“ Rafťáci. Pak studoval režii. Nakonec se k herectví vrátil a udělal si radost filmem Vlastníci a minisérií Marie Terezie. Vojtěch Kotek (35) kromě toho hraje v Činoherním klubu a po svém otci převzal štafetu v Divadle Járy Cimrmana. Po loňském narození syna navíc hovoří o přeskládání životních hodnot.

Když chce člověk uspět jako herec, měl by mít sebevědomí. Jak jste ho získal?

Protože jsem s hraním začal hodně brzo, ani jsem ho nepotřeboval. Měl jsem v sobě dětskou bezelstnou drzost a to, co dělám, mi nepřišlo ničím zvláštní. Přistupoval jsem k tomu bez zábran a sebereflexe.

Kdy jste začínal?

V osmi letech. Táta mě brával na představení Cimrmanů i na zájezdy a mě bavilo být s nimi a všechny hry jsem poměrně dobře znal. I proto, že jsem při poslechu jejich cédéček usínal, takže jsem je měl naposlouchané, aniž bych polovině toho, co se tam říká, rozuměl. I tak mi to přišlo legrační, a jak jsem stárnul, mi to pomalu docházelo. Tehdy se hodně jezdilo se Záskokem a táta v něm měl poměrně velkou roli, podruha Bártu. V semináři se v jednom místě hovoří o tom, jak využil Cimrman výpadek proudu při představení ke vzniku rozhlasové hry. Jako názorná ukázka slouží situace, kdy se zhasne, kluci hovoří zpoza kulis do připravených mikrofonů. Táta měl dvě věty: „Dobrý den, jsem sousedovic malý Mirek, mamince zase došel ocet.“ Pak se něco děje a následuje druhá věta: „Já jsem Mirek.“ Při jednom představení, kdy jsem byl s nimi na zájezdě, táta jednu z těch vět pokazil. Po představení se sedělo v restauraci na večeři a já jsem si ho začal za to dobírat. Podotýkám, že mi bylo osm. Jeho se to dotklo a povídá: „Tak si to zkus a uvidíš sám,“ a zeptal se Ládi Smoljaka, jestli to dovolí. Láďa nebyl proti a já jsem odpověděl větou z té hry: „Víte co, tak mi to roličku dejte, já si to přes noc přelouskám a ono to ráno půjde.“ Všichni se smáli, druhý den jsem to odehrál a od té doby pokaž­dý, když jsem byl divadle a hrál se Záskok, jsem mluvil malýho Mirka. A vůbec mi nepřišlo, že bych měl mít trému. Začal jsem ji mít až později, kdy jsem si postupně uvědomoval, jak moc bych to mohl pokazit.

Cimrmani jezdili vždycky začátkem ledna i s rodinami do Janských Lázní. Jak na to vzpomínáte?

Bydleli jsme tam týden v hotýlku, přes den se lyžovalo a večer se jelo někam hrát. Já tam navíc slavil vždycky osmého ledna narozeniny. Tehdy jsem si pamatoval strašně moc vtipů, tak jsem je vyprávěl, a protože je Zdeněk Svěrák v tom „oboru“ neuvěřitelná studnice, vzájemně jsme se špičkovali, vydrželi jsme až do jedný do rána a mně vůbec nedocházelo, s kým ten „souboj“ podstupuju. Až později, kdy mi došlo, že je Zdeněk vlastně nedostižný génius, jsem začal mít před ním trému a vyprávět vtipy už si nedovolím.

Oficiálně jste se dostal na jeviště v rámci akce Synové pomáhají otcům.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!