Video placeholde
Petr Furka vyrábí ve své kovárně zbraně pro velké filmové hity
Na téhle kovadlině vznikly tisíce rekvizit. Pomalu jde ale do pozadí, kov ve filmu nahrazují plasty.
Z filmu Jan Žižka
Z filmu Jan Žižka
Z filmu Jan Žižka
21
Fotogalerie

Palcát pro Žižku, meče pro Zaklínače nebo nůž pro Thora. Český zbrojíř Furka vyrábí slavné filmové zbraně

Tisíce slavných filmových zbrojí a zbraní se vyráběly nedaleko severočeského Mostu. Ve své kovárně je zhotovil zbrojíř Petr Furka. Nenápadný mistr svého oboru, který za sebe nechává mluvit svou kovadlinu. Jak vznikaly tzv. titulové zbraně pro film Jan Žižka režiséra Petra Jákla nebo meče pro seriálový hit Netflixu Zaklínač? Nejen to se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Nenápadný chlapík obklopený rytířskými přilbicemi, plátovými zbrojemi i středověkými a renesančními zbraněmi všeho druhu, tak by se dal jednoduše charakterizovat Petr Furka. Skromný člověk, který nikdy neposkytl médiím rozhovor, se ale exkluzivně pro Reflex rozpovídal o své třicetileté kovářské kariéře. Posledních dvacet let totiž věnuje výrobě filmových rekvizit pro hollywoodské filmy i nákladné produkce streamovacích platforem typu HBO, Netflix či Amazon.

V nenápadné severočeské kovárně vznikly nejen zbraně pro aktuální český velkofilm Jan Žižka režiséra Petra Jákla, ale i zaklínačské meče pro Henryho Cavilla, pouta pro Orlanda Blooma nebo dýka pro „Thora“ Chrise Hemswortha. Podívejte se na obsáhlý rozhovor ve videu v úvodu článku, ve kterém zjistíte, z čeho se vyrábí zbraně a zbroje pro filmový průmysl, jak dlouho taková výroba rekvizit trvá, jak se dostanete k tomu, že kováte dýku pro hollywoodskou superstar nebo proč Petr Furka málem zastřelil kuší souseda.