Video placeholde
Konec celé té šílenosti musí nakonec učinit samotní Rusové doma. Stane se tak, když ztratí vůli žít v podivném a nebezpečném státě, jaký jim Vladimir Putin vytvořil.
Ruští vojáci podle mě nechtějí umírat na Ukrajině ve válce, která jim nedává smysl.
3
Fotogalerie

Západ už není hegemonem, ale Putin válkou na Ukrajině sjednotil EU i NATO, říká poradce premiéra Tomáš Pojar

Jak Česká republika reaguje na válku na Ukrajině? Co bude se vztahy s Ruskem a Čínou? A je Západ ještě pořád schopen měnit a ovlivňovat běh celého světa? Na to odpovídá v rozhovoru pro Reflex Tomáš Pojar (48), hlavní bezpečnostní a zahraniční poradce předsedy vlády Petra Fialy. Pojar, který byl kdysi naším velvyslancem v Izraeli a dlouho i prorektorem vysoké školy CEVRO Institut, se věnuje zahraniční politice prakticky celý život. „To, co se ale děje teď na Ukrajině, je naprosto bezprecedentní,“ říká.

Dá se z toho, co vidíme na Ukrajině, vyvodit něco pro blízkou budoucnost v oblasti zahraničních vztahů? Zatím se totiž vše vyvíjí jinak, než se předpovídalo. Co nás tedy čeká?

Ani Putin nepředpokládal, že to poběží takhle. Proto jsou jakékoli predikce těžké. Ukrajina zřejmě bude rozdělená na ruskou – totalitní – část a na zbytek, kde bude probíhat odpor proti okupaci.

Co bude patřit do ruského impéria?

Bělorusko, část Ukrajiny, část Kavkazu a země Střední Asie. Putin se ale bude snažit dál. Bohužel si myslí, že je obnovitelem někdejšího Ruského impéria.

I kdyby si Putin porobil Ukrajinu, nebude to pro Rusko vítězství. Hrají proti němu ekonomické podmínky, v části Ukrajiny může probíhat letitý ozbrojený odpor, spravovat zničenou zemi bude hospodářsky prakticky nemožné. Co s tím?

Nad Západem nevyhraje, v danou chvíli je proto otázkou, jak bude ruská říše velká. Když se ale podíváme na ukrajinská bojiště, rozhodně to na velké úspěchy ruské armády nevypadá. Uvědomují si to tam i ruští vojáci a jejich generalita vidí, že na čelní střet se Západem nemají. Pokud budou uvažovat alespoň trochu racionálně. Odhadnout přesně, co skutečně nastane, ovšem nelze.

Jste poradcem českého premiéra, tak se o to přesto pokuste.

Spadne nová železná opona a už se dostaneme do doby další studené války, která jen tak neskončí. Bude trvat podle toho, jaký režim bude panovat v Rusku. Jak to dopadne v samotném Rusku, nedokážu odhadnout, ale marasmus tam bude ještě dlouho.

Přestože se věnuji zahraniční politice většinu života, přiznám se, že moc nerozumím tomu, jak válka probíhá a proč do ní šel Putin tímto způsobem. Vy tomu rozumíte?

Za první čečenské války, která probíhala od prosince 1994 do srpna 1996, jsem byl několik měsíců přímo v Čečensku. Připadá mi to hodně podobné s Ukrajinou. Úspěchy ruských sil dlouho nepřicházely, kolony a letecké síly byly ničeny a hlavní čečenské město Groznyj nakonec v zoufalství ruští vojáci srovnali se zemí. To by se mohlo opakovat na Ukrajině. Ruská taktika mi přijde teď stejná. I mnoho ruských zbraní, přes letité vychloubání Moskvy, co všechno má, je stejných. Strategie je stejná, neúspěchy jsou stejné a brutální síla je velmi podobná. Ani propaganda se neliší.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!