Jazzový kytarista Rudy Linka

Jazzový kytarista Rudy Linka Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Hudebník Rudy Linka: Češi jsou solidní lidi, ale skutečně solidní společnost je například ve Švédsku

Jazzový kytarista Rudy Linka (61) získal ve světě mezinárodní věhlas, nenahraditelné životní zkušenosti, přivezl si odtud manželku, ale i legrační češtinu s americkým akcentem a zvyk si s lidmi tykat. Stejně, jako jim nevyká ve švédštině či v angličtině. Dodržel to i v rozhovoru pro Reflex.

Proč jsi vůbec emigroval? Z touhy po svobodě, nebo jsi chtěl v životě něco změnit?

Já si myslím, že některý lidi k tomu prostě mají v sobě energii. My tomu říkáme emigrace, ale já jsem v podstatě odešel do světa.

Musel jsi k tomu sebrat odvahu?

Když o světě nevíš vůbec nic, tak žádnou odvahu nepotřebuješ. Rozhodnutí přesídlit do Švédska mi přišlo jednoduchý. Všichni lidi kolem mě věděli, že se u nás nic pozitivního dít nebude, a pokud chci opravdu něco vidět, musím odejít. Když jsme o pět let později odjížděli se ženou do Ameriky studovat, bylo to jiné. Tehdy jsem si naopak říkal, proč to vlastně dělám, když už mluvím švédsky a v centru Stockholmu máme byt. Nevědomost je výborný pocit, protože se člověk nebojí.

Bylo ti někdy venku zle? Skladatel a hudebník Jan Hammer, který také žije v USA, prý měl při studiích v Berkleeho vysoké škole hudby v Bostonu i hlad.

Já jsem byl zvyklý jíst velice střídmě a těch málo peněz, který jsem měl, jsem dával do LP desek. Teď, když si zapínám kalhoty, tak bych se k tomu měl opět vrátit.

Jací jsou Američané?

Skvělí, protože vědí, jak člověka potěšit. Přitom to nic nestojí. My, Češi, máme naopak dar druhého naštvat. Já třeba někomu něco věnuju, on to rozbalí a s opovržením pronese: „iPhone! Mě telefony zas tak moc nezajímají,“ místo aby řekl: „Děkuju,“ a dal ho někomu jinýmu.

A jací jsou Švédové?

V Česku je rčení: „Slibem nezarmoutíš.“ To je jedna z nejodpornějších vět, kterou znám. Švéd ti nic neslíbí, ale co řekne, se stane. Švéd je kamarád na celý život. Je fakt, že než se spřátelíte, tak to chvíli trvá, ale oni jsou velice solidní. Češi jsou taky solidní lidi, ale Švédsko je solidní společnost. A to je velký rozdíl. Nás pořád svazuje nějaká špatná zkušenost, takže je lehčí nevěřit než věřit, protože co když je za tím korupce nebo spousta jiných háčků. Závidím Švédům společnost, kterou si vytvořili.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!