Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová Zdroj: Martin Straka

Rakouské protesty po zavedení lockdownu pro neočkované
Jana Z. Hamplová: „Politici budou jednou Landovi vděční“
„Kvůli covidu nesmíme přijít o svobodu“
3
Fotogalerie

Každá totalita začíná nenápadně, říká "nepohodlná" advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Známé advokátce a držitelce titulu Právník roku Janě Zwyrtek Hamplové (56) minulý týden zablokovali facebookový účet a zrušili pravidelný blog na serveru Aktuálně proto, že se v boji proti covidu nedržela oficiální linie ministerstva zdravotnictví a hájila práva neočkovaných. „To, co pácháme na dětech a mladých rodinách, je skutečně zločin a doufám, že ti, co jsou pod tím podepsaní, jednou skončí před soudem,“ říká v rozhovoru pro Reflex.

Co vlastně mohlo vadit panu Zuckerbergovi na vašem facebookovém profilu? To, že jste na něm informovala o žalobách proti nezákonným vládním opatřením v souvislosti s koronavirem? Nebo že jste zveřejňovala například rady rodičům, kterým upírají školy ústavní právo na vzdělání proto, že odmítají očkovat nebo donekonečna testovat své děti?

To mě opravdu zaskočilo. Chápala bych, kdybych takzvaně ujela a například sdílela ve „svatém nadšení“ něco, co není pravda, nebo neudržela své emoce a někoho nějak nazvala. Ale bylo to za sdílení výzvy dvacítky lékařů, kteří sdělovali, čeho se v souvislosti s covidem obávají, což byly jasně formulované odborné názory. Pak vadil můj právní komentář k tomu, co publikovala Česká televize o opatřeních, kdy jsem uvedla, co z toho je protizákonné a protiústavní, tedy opět ryze odborný právní pohled. A nakonec mé právní vzory, jimiž jsem se snažila poradit lidem, jak mají reagovat na šikanu zaměstnavatelů a škol. Chápala bych, kdyby podobné rady dával nějaký blázen, co si hraje na právníka, ale já jsem advokátka, ode mě se to snad i čeká. Jsem součástí honu na ty, kteří narušují linii jedné pravdy, jež se, mimochodem, hroutí jako domeček z karet.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!