Video placeholde

Michael Caine: Role neodmítám, udělal jsem 151 filmů. Byl jsem dříč. Můj nejhorší film je o zabijáckých včelách

Legendární herec Michael Caine (88), majitel dvou Oscarů, nositel šlechtického titulu Sir a čerstvý držitel Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii se v rámci mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zúčastnil exkluzivního setkání s vybranými novináři. Časopisu Reflex se podařilo z tohoto setkání pořídit videozáznam, jež můžete zhlédnout níže ve článku. Caine zavzpomínal i na svůj nejhorší film s názvem Roj (The Swarm - 1978). K účasti v něm ho Warner Brothers tenkrát přemluvili hvězdným obsazením. 

Víte přesně, kolik filmů máte ve filmografii?

Natočil jsem přesně 151 filmů. Nikdy jsem nic neodmítl a ze svého seznamu nezapomněl ani na jeden. Chtěl jsem pracovat, pracovat, pracovat! Nebál jsem se, že mi to poničí reputaci, ani jsem si nebyl vědom, že bych snad nějakou měl. První film, který mi otevřel cestu do Spojených států, Alfie, byl nominován na Oscara. Sice jsem Oscara nezískal, ale přesto jsem si řekl, že si nemusím dělat starosti, že nominace taky není špatná. Pak mě nominovali ještě šestkrát, takže jsem sám sebe přesvědčil, že jsem v pohodě. Práce je práce, nedělám mezi ní rozdíly, a to je taky moje jediná rada pro mladé herce: Pokračujte, nečekejte na roli snů, jděte do toho – protože jinak se ztratíte. Když jsem přišel do Hollywoodu, natočil jsem kriminální komedii Gambit se Shirley MacLaineovou, žádné umění – a přitom mi to otevřelo dveře. Většinou když neměli dost peněz na hollywoodskou hvězdu, vzpomněli si na mě. A jednou mi Shirley říká: „Vezmi mě na večeři!“ A já: „Kam bys chtěla?“ Popsala jednu restauraci, která má prý nejlepšího čínského kuchaře. A tam byl připraven stůl pro čtyři a u něho už seděli Cary Grant a princ Philip, vévoda z Edinburghu. Tehdy jsem si říkal: „Miluju Hollywood!“

Celý otitulkovaný rozhovor Michaela Caina s novináři můžete zhlédnout zde:

Video placeholde

Exkluzivní rozhovor s hercem Michaelem Cainem na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech • Reflex.cz

Vy si v každém filmu najdete něco dobrého?

V každém. Třeba jednou mi Warner Brothers nabídli práci a řekli mi k tomu jenom, že budu hrát se třemi geniálními herci – Henrym Fondou, Josém Fer­rerem a Olivií de Havillandovou. Tak jsem roli přijal, aniž jsem četl scénář. Jenže to byl nejhorší scénář, jaký jsem kdy v životě dostal do ruky! Ten film se jmenoval Roj a byl celý o včelách! Dobře, včely: na druhou stranu ale dodnes můžu říkat, že jsem hrál s Henrym Fondou, Ferrerem a de Havillandovou. Kdo tohle má?

Trailer k nejhoršímu filmu Michaela Caina, Roj, můžete zhlédnout zde: 

Video placeholde

Trailer k filmu Roj - 1978 • Youtube @Movieclips Classic Trailers