Ředitel ČHMÚ Mark Rieder

Ředitel ČHMÚ Mark Rieder Zdroj: ČTK / Michal Krumphanzl

Tornádo jižní Morava, Hodonínsko
Popis škody, které tornádo způsobilo, je podle starosty zatím předběžný. Úřady vyčíslí škody později.
Poškodilo obytné domy, některé zůstaly bez střechy.
Obcí Petkovce na východě Slovenska se dnes prohnalo tornádo.
Tornádo přinesl zkázu na jižní Moravu. Mělo sílu F4. Vítr se ve víru hnal rychlostí až 322 km/hod. 
9
Fotogalerie

Situaci jsme zvládli, tvrdí o práci meteorologů v době tornáda na Moravě ředitel ČHMÚ Mark Rieder

V rozhovoru pro Reflex kritizovala meteoroložka České televize Barbora Tobolová postupy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v době tornád na jižní Moravě. Současně podrobila kritice činnost celé této instituce. Na její slova reaguje ředitel ČHMÚ Mark Rieder.

Myslíte si, že vaše tiskové oddělení v době ničivých tornád si­tuaci zvládlo?

Byli jsme kritizováni, že jsme tiskovou zprávu vydali ne v pátek, ale až v pondělí. Já ale musím zdůraznit, že tohle není naším hlavním posláním. Tím je předat informace IZS, aby ochránil obyvatele, a tam jsme naše poslání splnili. Informovanost po té události je až druhotná. Nicméně i tak my jsme během toho inkriminovaného víkendu dali 160 rozhovorů novinářům. To, že ČT událost pokrývá vlastními zaměstnanci, je zcela v pořádku, protože od toho tam ty meteorology má. My máme na Českou televizi červenou linku. To znamená, že potřebuje-li tamní meteorolog cokoliv zjistit či upřesnit, zvedne telefon a doptá se. Tady sedí meteorolog v nepřetržité službě. My teď zpracováváme finální hodnocení, ale jsme přesvědčeni, že jsme v tomhle neselhali. Naši lidé přijeli na místo v sobotu dopoledne a začali mapovat rozsah tornáda, abychom pak mohli vypracovat podklady pro dotčená ministerstva a další orgány státní správy, které potřebují od nás potvrdit, k čemu došlo.

Neměli tam jet hned, když k události došlo ve čtvrtek večer?

A co by tam viděli? Nás zajímá meteorologický jev a ten už byl pryč. Naším úkolem není mapovat na místě, jak byl pás, kudy prošlo tornádo, široký a jak dlouhý.

Tak mě by třeba jako novinářku napadlo uspořádat bezprostředně poté tiskovku a tam říct všechno, co v tu chvíli víte.

Uspořádat tiskovku na místě, to je věc pro IZS, ne pro nás, naší prací je dělat předpovědi a vydávat výstrahy. Ale máte pravdu, příště to tak uděláme. Teď je každý chytrý jak hodiny, co všechno jsme měli udělat jinak, ale my jsme zpravidla pod přesně obrácenou kritikou, a to – že varujeme moc.

Budete po zkušenosti s tornádem, což byl zcela mimořádný jev, něco měnit ve způsobu předpovědi?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!