Barbora Tobolová

Barbora Tobolová Zdroj: Zbyněk Pecák

Hydrometeorologové absolutně selhali, říká meteoroložka České televize Barbora Tobolová

Během tornád na jižní Moravě jsem měla v České televizi večerní službu. Můj poslední vstup se odehrál před Událostmi v sedm večer. Takže ve chvíli, kdy se tornádo hnalo jižní Moravou, už jsem byla na cestě domů. Chtěla jsem jít spát, protože brzy ráno jsem měla službu. Najednou mi volal kolega Michal Žák a řekl mi, co se stalo. On sám nastoupil okamžitě na mimořádnou noční směnu do televize a na mně pak bylo, abych to zvládla celý následující den až do večera.

Jak hodnotíte informace, které jste dostávala z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)?

Já bych je rozdělila na dvě části. Na informace před a po události. Pokud jde o předpověď, k tomu se asi ještě dostaneme, ale já kritizuji zásadně informativní část po události, což bylo absolutní selhání. Z ČHMÚ během pátku prakticky nepřišla žádná oficiální informace, která by nám mohla pomoci. Já potřebovala podklady pro vysílání, ale z oficiálních zdrojů jsem se nedozvěděla prakticky nic. V pátek ráno vyšla jen zpráva o tom, kolik napršelo, a v ní byla jedna jediná věta, že jižní Moravu zasáhlo pravděpodobně tornádo. To bylo všechno.

Bylo v jejich silách vám informace dát?

Čekala bych, že tiskové oddělení bude chrlit jednu zprávu za druhou. Že se na místo okamžitě vypraví odborníci na konvektivní jevy a budou informace předávat tiskové mluvčí v Praze, odkud se budou dostávat k nám. Odborníci sice na místo vyrazili, ale ústav prostě mlčel. Strašně dlouho jsme nevěděli vůbec nic. Informace jsme získávali jen prostřednictvím televizního štábu, takže paradoxně my koukali na televizi a informace lovili od redaktorů, místo aby je získali redaktoři od nás. Televizní štáb tam totiž doslova odchytil jednoho z meteorologů ČHMÚ, takže z rozhovoru, kde se fundovaně vyjádřil, jsme my pak žili celé dopoledne.

O koho šlo?

O vedoucího regionálního pracoviště v Brně. Odborníka, který se konvektivními jevy skutečně zabývá. Ale tohle měl udělat ČHMÚ po oficiální lince, a hlavně to měl udělat dřív. Protože rozhovor, který zmiňuji, se odehrál až někdy v pátek během dne. Informační prázdno na stránkách ČHMÚ bylo doslova šokující. Dopoledne napsali jen, že jedou na místo a později něco vydají. Ve chvíli, kdy už měly snad všechny informační weby sesbírané informace z různých zdrojů, vydal ústav na svých stránkách nějaké „vydejko“ s názvem Počasí a rostliny, které bylo zřejmě připravené dlouho dopředu, tak ho prostě pustili. Video o rostlinách v tomto ročním období jsem skutečně v onu chvíli neocenila. A pak už se nestalo vůbec nic. Na oficiálním Facebooku ČHMÚ běžely celý víkend jen převzaté zprávy z jiných zpravodajských webů a teprve 28. 6., tedy v pondělí, vyšla oficiální informace o tom, co se stalo, a jestli to bylo možné čekat. Což považuji za tristní.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!