Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Marian Jurečka o cestě traktorem a nedostatcích při pomoci lidem postiženým tornádem

Stát by se měl lépe připravit na podobné pohromy, jako byla ta v několika obcích na jižní Moravě, říká poslanec a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka (40). Také vypráví o pozadí své cesty traktorem do Moravské Nové Vsi.

Chápu, že mnoho lidí reagovalo negativně na moje oznámení na sociálních sítích, že jedu traktorem pomoct lidem do postižených oblastí. Tvrdili, že je to účelové. S tím nesouhlasím a ptám se: proč bych měnil chování jenom proto, že jsem politik?

Jak to myslíte?

Jsem rodák z Kokor, a když se podíváte na mapu, vidíte, že je to nedaleko obce Troubky, která byla při povodních 1997 ­úplně smetena. Sám jsem odsud měl řadu přátel, a proto jsme tam s rodiči v době povodní pomáhali. Zblízka jsem viděl, jak dobře na lidi působí, když jim konkrétně pomůžete. Podobně jsme reagovali v době povodní 2010 na Přerovsku. Člověk vstal a šel. Proč bych to nemohl dělat, když jsem zrovna politik?

Jak jste uvažoval, když jste se dozvěděl o řádění tornáda na jižní Moravě?

Ve čtvrtek večer jsem od lidí z Moravské Nové Vsi dostal fotky, co se tam stalo. Kamarádka měla dům na návsi, který byl těžce poškozený. V 11 večer mi v Praze končilo jednání, v pět ráno jsem vstal, odjel na Moravu, vzal traktor, staršího syna omluvil ze školy, naložili jsme u známých na pile střešní latě, nějaké hřebíky, pily a odjeli. V pátek, krátce po dvanácté, jsme už byli v Moravské Nové Vsi.

Co jste tam dělali?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!