Video placeholde

Flegr: Lidé se budou chovat ještě hůř. Nevím, jestli se Blatný nezbláznil. Vláda za nás rozhodla, že nás promoří

Evoluční biolog a profesor Jaroslav Flegr nastínil v pořadu Prostor X svoji teorii o šíření epidemie koronaviru v České republice. Dle jeho teorie jsou na ministerstvu zdravotnictví lidé, náměstci a úředníci, kteří se bez našeho vědomí rozhodli, že nás postupně promoří. Podle slov Flégra tito lidé nastavují pravidla tak, aby se počty nakažených držely těsně pod hranicí kapacit nemocnic.

Na citaci ministra Blatného o tom, že opatření nyní budou převážně na lidech, reaguje Flegr úšklebkem a dodává: „To je prostě něco jako: Ano, teď se lidé začnou chovat tak, jak mají... To je něco jako s tím komunismem. Ono jako kdyby lidé byli svatý, tak by ani nemuseli být policajti a všechno by krásně fungovalo a komunismus by byl naprosto skvělý. Jenže lidé nejsou svatý. Neotočí se vypínačem a nezačnou se chovat odpovědně, tohle je nesmysl.

celý rozhovor s Jaroslavem Flegrem můžete zhlédnout zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Jaroslavem Flegrem • Prostor X

Ministerstvo musí dál počítat s tím, že lidé jsou takoví, jací jsou, a čím déle v té epidemii budou, tím se budou chovat ještě hůř. Jestli se zbláznil pan ministr, to nevím. Já si spíš myslím, že nastoupil do úřadu, do ministerstva zdravotnictví, kde ty poměry jsou příšerné. Po odborné stránce a obávám se, že nejen po té odborné… Po lidské stránce, mimo jiné třeba i po morální,“ naznačuje Flegr své podezření.

„Ty lidi se rozhodli, někdy před prázdninami, ty úředníci tam, náměstci a takoví, že nás prostě promoří. Nikoho se na to neptali a nastavili si ty pravidla tak, aby ta infekce, ta epidemie mohla projít populací a aby se nezahltily nemocnice, a tomu podřizují všechna ta opatření. Původně ten PES, ten systém, byl navržený tak, aby se nerozjela epidemie. Oni si ho přizpůsobili tak, že vlastně rozhodující kritérium je kapacita těch jednotek intenzivní péče, takže aby se nezahltily nemocnice, protože toho už by si lidé všimli, takže jediné kritérium je vlastně dneska, nebo to nejdůležitější kritérium je kapacita těch nemocnic. Takže tyhle lidé doufali, že v tichosti se budeme teďka rok třeba promořovat, že stále se bude udržovat naplněnost těch jednotek intenzivní péče tak nějak, aby tam ještě těch deset procent nějaký rezervy bylo, a v důsledku toho se postupně celá populace promoří."