Biolog Libor Grubhoffer nevěří čínským ani ruským vakcínám

Biolog Libor Grubhoffer nevěří čínským ani ruským vakcínám Zdroj: Archiv

Špičkový český biolog Libor Grubhoffer nevěří čínským ani ruským vakcínám

Na téma hrozby ruské vakcíny jsme se minulý rok v srpnu bavili s profesorem Liborem Grubhofferem (63), ředitelem Biologického centra Akademie věd ČR. Ten v aktuálním rozhovoru uvádí, že bychom měli být při schvalování ruské vakcíny stále ostražití. Je to půl roku, co jsme spolu dělali rozhovor o tom, že Rusko začalo plošně očkovat svou vakcínou Sputnik V, která nebyla řádně otestována. Nyní to vypadá, že stejná vakcína si najde cestu do Evropy.

Moje důrazné varování před touto vakcínou stále platí. Znepokojují mě plány našich politických představitelů tuto vakcínu do České republiky kupovat, i kdyby neměla patřičnou evropskou certifikaci.

Myslíte, že půjdeme cestou Maďarska, jež dalo Sputniku výjimku?

Premiér Babiš řekne, že nejrychlejší vakcína je nejlepší vakcína. Tomu rozumějme jako vakcína, „kterou se vám teď snažíme zajistit z Ruska“. To je naprosto nepřijatelné konstatování. Jenom to dokazuje bohorovnost, s níž se současný premiér pohybuje ve své pozici ředitele České republiky, a potvrzuje to tlak na to, aby se takový kontrakt vůbec uskutečnil.

Celou tuto akci však spustilo Německo.

Vektorová vakcína Sputnik V není výplodem ruské vědy, vy­užívá univerzální vektorovou platformu, která byla vypracována v USA, Izraeli a dalších vědecky vyspělých zemích. Postoj kancléřky Angely Merkelové a německého ministerstva zdravotnictví v souvislosti s nedostatkem vakcín jiné provenience naprosto chápu a v její osobnosti vidím také záruku zodpovědného zhodnocení bezpečnosti vakcíny Sputnik V Evropskou lékovou agenturou a administrativou Evropské unie.

V Maďarsku se kromě Sputniku V má očkovat i čínským Sinopharmem, kterým se očkuje i v Dubaji.

To je další absurdní věc. Upozorňuji na to od samého začátku. V případě inaktivovaných vakcín, jako je ta od firmy Sinopharm, založených na usmrceném divokém kmeni čínského koronaviru, je velkou slabinou konečné zpracování preparátu očkovací látky. Finální zpracování totiž rozhoduje o čistotě dané očkovací látky a tam nelze ustupovat žádným kompromisům. To platí pro jakoukoliv inaktivovanou vakcínu proti jakémukoliv virovému onemocnění.

Co je podle vás největším problémem u Sputniku V?

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!