Zvažuji kandidaturu na ředitele České televize, říká novinář a televizní moderátor Jakub Železný

Zvažuji kandidaturu na ředitele České televize, říká novinář a televizní moderátor Jakub Železný Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Zvažuji kandidaturu na ředitele České televize, říká novinář a televizní moderátor Jakub Železný

Na Kavčích horách působí Jakub Železný (47) od roku 1999. V současnosti uvádí mimo jiné hlavní zpravodajskou relaci. „Pokud bude v době volby nového generálního ředitele České televize společenská a mediální situace taková jako nyní, kandidaturu bych podal,“ říká v rozhovoru pro Reflex. Dodejme, že i vzhledem ke spekulacím o možném předčasném odvolání Petra Dvořáka není vyloučené, že se nový generální ředitel ČT bude volit ještě letos.

Pojďme rovnou k věci. Budete kandidovat na ředitele České televize?

Podle mě je důležité, aby televi­ze, která má plnit významnou společenskou funkci, ji opravdu plnila. Necítím se být nějakým spasitelem, to vůbec. Na druhou stranu mám několik desítek let zkušeností s médii veřejné služby a myslím si, že dokážu rozpoznat, co je pro tato média dobré a co ne.

Tak znovu: budete kandidovat?

Ano, vážně to zvažuji. A myslím to zcela upřímně.

Máte už tedy nějaký program, plány, nebo dokonce koncepci? Víte, kdy případně oznámíte kandidaturu oficiálně?

Přemýšlím o tom, jak by měl můj projekt vypadat, co by v něm mělo být. Tedy že by to rozhodně měla být televize jedenadvacátého století. Což znamená ne rádio, u kterého jsou zároveň obrázky, ale televize po všech stránkách – programově, technologicky, personálně – špičková a moderní. Západní, řekl bych dokonce.

To je hodně obecná vize. Co konkrétně vám nyní v televizi vadí a co byste chtěl změnit?

Nejde o to, co mi vadí. Je to prostě má představa. Například program musí být pro všechny. Ale stará teze, že vysíláme, co chce divák, by se mohla modifikovat do teze: Vysílejme tak, aby to chtěl divák. Technologie výroby, ale i přenosu a příjmu jsou dnes jiné než před deseti lety, jiné budou za dalších deset let. Což je trvalý proces, který musí Česká televize nejen zachytit, ale i definovat. No a to hlavní: spokojený zaměstnanec, profesionál, který ví, že se k němu zaměstnavatel chová skvěle, že mu vytváří bezpečné pracovní prostředí. Pak pro takového zaměstnavatele udělá první poslední.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!