RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc.

RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc.
Nedělní pražské protesty proti uzavírání společnosti
V centru Prahy se demonstrovalo proti vládním opatřením proti šíření epidemie covidu.
V centru Prahy se demonstrovalo proti vládním opatřením proti šíření epidemie covidu.
V centru Prahy se demonstrovalo proti vládním opatřením proti šíření epidemie covidu.
12
Fotogalerie

Vakcína otevře společnost. Očkování by ale nemělo být povinné, říká biochemik Zdeněk Hostomský

V těchto dnech se v Evropě schyluje k největší logistické akci v moderních dějinách. V Británii byla schválena k použití první vakcína proti nemoci covid-19, která odstartuje masové očkování obyvatel. Rovněž v USA se tento týden má rozhodnout o podobném kroku a Evropská agentura pro léčiva má ve stejné věci zasednout koncem prosince. O rizicích a přednostech očkování jsme si povídali s doktorem Zdeňkem Hostomským (68), který patří k nejuznávanějším českým vědcům.

Řadu let působil na významných pracovištích ve Spojených státech a dnes stojí v čele Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Očkování by podle jeho slov nemělo být povinné, ale vidí v něm cestu ke kolektivní imunitě a naději na konec nouzového stavu.

Jak hodnotíte posun ve vývoji vakcín proti nemoci ­covid-19?

Vznik nových vakcín je zázrak vědy. Nikdy v historii tohoto oboru nebylo něco tak rychle vyvinuto. Vakcín v nejpokročilejší fázi je nyní asi devět, z toho dvě jsou takzvaně na spadnutí – Pfizer a Moderna. Brzy má zasedat americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a je velmi pravděpodobné, že ­Pfizer dostane povolení k „emergency use“ (použití ve stavu nouze; pozn. red.) v USA. Nejen že vakcína bude nejspíše schválená, ale Pfizer bude mít už vyrobených asi 100 miliónů dávek. Podle mě je to světlo na konci tunelu. Restriktivní opatření, která dělá mnoho států, jsou velmi deprimující a lidé se nemohou dočkat, až to skončí. Vakcíny nám dávají naději. S tím jsou spojené i „filozofické otázky“ – jestli má být očkování na dobrovolné, nebo povinné bázi.

Co myslíte vy?

Povinné by být nemělo. Byl by to zásah do občanských svobod. Samozřejmě mohou být profese, například zdravotníci, u kterých by se očkování mělo silně doporučit. Například ve Spojených státech mají zdravotníci povinnou vakcinaci proti chřipce, a pokud si v USA očkování nezajistíte, můžete ztratit zdravotnickou licenci.

Jak ten zázrak vznikl?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!