Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Tomáš Votruba: Očkování populace proti koronavirům bude složité

Jak bude probíhat vakcinace proti covidu-19, jsme se zeptali Tomáše Votruby, výkonného ředitele Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL). Působil také jako generální ředitel farmaceutických gigantů AstraZeneca a Roche.

Jak hodnotíte dnešní opatření vlády?

Jsem zásadně pro ochranu až do okamžiku, kdy bude vakcína. Její podání je však jedna věc, vytvoření protilátek, které vytrvají nějakou dobu, věc druhá. Když budete přeočkovávat populaci, také to není na chvilku. U AstraZeneky by to mělo být asi ve čtvrtém kvartálu 2020. Stejně tak u vakcíny firmy Pfizer.

V čem je problém?

Když se podíváte na srovnání jednotlivých vakcín podle výrobců, vidíte, s kolika dávkami se zhruba počítá. Většinou budou dvoudávkové, tedy po první, iniciační dávce bude mezi 21. až 28. dnem potřeba podat dávku druhou. Což bude samozřejmě logisticky daleko náročnější, u chřipky se například podává jen jedna dávka. Takže odhad dávek bychom vlastně měli dělit dvěma.

Dělit dvěma?

V datech, která mám k dispozici, je uváděno množství, například u AstraZeneky 400 miliónů. Osobně to chápu jako množství dávek. Ale může to také znamenat, že je to množství pro 300 až 400 miliónů lidí. Z toho, jak je to naformulováno, to není úplně jasné. Také v těchto datech není specifikováno, za jak dlouho budou tato množství vyrobena.

Doba výroby se nedá ani odhadnout?

Na to nedokážu odpovědět. Každý výrobce má nějakou kapacitu, která je daná tím, kolik má zařízení. Vše se musí dělat ve velmi náročném a speciálním výrobním prostředí. To není jednoduché a není to jako „sekat“ tablety.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!