Karel Dyba na archívním snímku

Karel Dyba na archívním snímku Zdroj: ČTK

Karel Dyba
Karel Dyba
Karel Dyba
Karel Dyba
Karel Dyba
5
Fotogalerie

Karel Dyba: Pomoc ekonomice je nutná, ale mrhá se penězi. Program Antivirus je už trochu „předržený“

Vládní pomoc ekonomice byla a je nutná. Ale třeba program Antivirus je už trochu „předržený“, pomáhá udržovat pracovní místa, která už fakticky neexistují. Klame i zaměstnance, jichž se týká, což je nejen neefektivní, ale vůči těm lidem i neetické, říká ekonom, někdejší ministr českých vlád, profesor Karel Dyba. 21. října oslavil 80. narozeniny.

Vláda vyhlásila takzvaný lockdown. Otevřené zůstanou jen obchody se základními potřebami. Jak hodnotíte dosavadní kroky kabinetu?

Mírně řečeno nejsou přesvědčivé. Připomínám, že jednou ztracená důvěra občanů v soudnost a schopnost vlády provést společnost obtížnou situací s co nejmenšími ztrátami všeho druhu se velmi těžko získává zpět. Hlavní zodpovědnost však vždy nese premiér.

Jak efektivní byla podle vás vládní pomoc ekonomice v první vlně? Rozsah, rychlost i zaměření byly hodně kritizovány.

V dané situaci se kritika nutné vládní pomoci ekonomice dá víc než jen očekávat. Bylo slíbeno hodně, až příliš, pak se ukáže, že to nelze dost dobře a včas v přebyrokratizované ekonomice dostat k těm správným subjektům apod. To ovšem důvěru ve vládu dále podrývá.

Kde vidíte největší problém? Od března jsme přece jen o pár měsíců poučenější.

Myslím, že teď už je Antivirus trochu předržený program (jako ostatně i Kurzarbeit v Německu). Je mylné, že může pomoci udržovat pracovní místa, která už fakticky neexistují. Klame i zaměstnance, jichž se týká. Ti pak jinou práci nehledají, chybí jinde, kde volná místa existují, což je nejen ekonomicky neracionální, ale i vůči nim a vlastně obecně neetické. Nízká míra nezaměstnanosti je dnes klamavý ukazatel. Podobně je obtížné při všech možných Covid programech nezachraňovat i tzv. zombie firmy, firmy bez naděje na přežití. To je mrhání penězi daňových poplatníků.

Je letošní rozpočtový schodek čili dluh 500 miliard korun a navrhovaný schodek na příští rok 320 miliard adekvátní?

Pomoc byla a je nutná, jistý prostor pro ni existuje. (I proto, že v minulé finanční krizi Nečasova vláda přiškrtila rozpočtové výdaje, a tak držela vládní dluh na uzdě. To je třeba vidět jako zásluhu, nečekaný bonus pro současný kabinet.) Nicméně schodek 500 miliard letos je něco jako bianko šek, a k tomu se přihodí dalších 320 miliard v příštím roce, a další schodky ve střednědobém výhledu… To ničí finanční disciplínu, která charakterizuje naši zemi dlouhodobě od Aloise Rašína, dokonce v jistém smyslu i v době reálně socialistické (ne)ekonomiky. Nemluvě o tom, že tato disciplína byla pevnou součástí naší polistopadové transformace.

Mohutně si půjčuje kvůli záchraně evropských ekonomik včetně té české i EU. S nadsázkou – když to budou až do roku 2058 splácet i naše děti, dokonce vnuci, lze tyhle peníze brát jako investici do budoucnosti?

A navíc budeme prostřednictvím EU dluhopisu ručit i za už dlouhodobě ekonomicky velmi nemocné země jižní periferie Unie. Němci se něčemu podobnému dlouho bránili…

Vraťme se ještě k Česku. Jsme průmyslová země. Je to pro nás v koronavirové krizi výhoda anebo nevýhoda?

Vysoký podíl průmyslu na našem hrubém domácím produktu, podobně vysoký podíl pracujících v průmyslu na celkové zaměstnanosti, to jsou reality, ze kterých nevyskočíme. A proč také, když jde o soutěžeschopný průmysl, ten je třeba si udržet. V tom máme komparativní výhodu dlouhodobě, při dobrém propojení s technickými vysokými školami a v tvrdém soutěžním prostředí otevřené ekonomiky se vždy prosazují inovační schopnosti českých podnikatelů. Zkušenosti z úspěšné transformace v 90. letech jsou dostatečně přesvědčivé. Tehdy ovšem neexistovala taková přeregulovanost ekonomiky, jakou máme dnes, a k níž přidáváme i regulace, které si „dovážíme“ z Bruselu. Protože i tam tento problém existuje, Evropská unie stále jistou sklerózou trpí, je navenek moc protekcionistická.

Netušíme, jak se virus zachová v dalších týdnech a měsících, co se bude s ekonomikou dít. Ale je její aktuální hibernace k něčemu do budoucna dobrá?

Na to se prosím ptejte vlády. Ale přál bych si, aby vysvětlování bylo uděláno lépe než na dnešní tiskovce vlády. V tomto případě si vládě dovolím poradit. Prezentované slidy na televizních obrazovkách při středeční tiskové konferenci byly i pro zainteresovaného občana, jako jsem já, obtížně čitelné samy o sobě, nota bene, když před nimi ještě stáli a zacláněli zbytečně dva členové vlády. Pro příště bych si dovolil doporučit, aby televize promítala slidy na celou obrazovku a prezentující ministr, například ministr zdravotnictví, byl ev. v okénku v rohu obrazovky a používal světelné ukazovátko při povídání o dokumentaci na grafu. Technicky by to snad neměl být problém a diváci/občané situaci lépe porozumí.