Martin Leskovjan

Martin Leskovjan Zdroj: Zbyněk Pecák

Martin Leskovjan: Digitální firmy a státy se potřebují

Martin Leskovjan je jedním ze zakladatelů Paralelní Polis. Domnívá se, že součinnost státu a velkých firem typu Google by mohla vést k určité formě nové totality.

Tohle je šestý ročník Hackers Congressu. Co spojuje jednotlivé ročníky?

Každý ročník měl podtitul, o kterém se poměrně dlouho diskutuje a vzniká k němu i manifest. Letos je to tedy Digitální totalita. Je to pojem, jímž se zaobíráme už delší dobu, i když v širší společnosti není kupodivu nijak pevně zakořeněn, přitom to téma je, myslím, velmi silné už teď a bude ještě silnější. Dá se říct, že jednotlivé kongresy na sebe tematicky navazují. Funkcí kongresu je pak i to, že nakopne činnost celé Polis na další rok: témata přednášek, specializace workshopů a tak dále. Kongres je tedy něco na způsob programové injekce.

Vnímáte termín digitální totalita výhradně ve vztahu občan – stát, nebo třeba i vztahu velkých korporací a jejich uživatelů?

On už mezi tím žádný rozdíl není. Korporace jsou vlastně jen dalším prostředkem státu. Když velká digitální firma chce vstoupit třeba na čínský trh, musí spolupracovat. Není to tak, že bychom tu měli státní moc a vedle ní oddělenou moc korporátní. Ty dvě moci jsou úzce propojené, jedna na druhé je závislá. A spolu vytvářejí prostředí trefně nazývané korporativismus. Úzké propojení velkých podniků a státních mocí.

Myslíte, že se tohle sepětí bude prohlubovat?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!