Ekonom Roman Češka

Ekonom Roman Češka Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Dostali téměř neomezenou moc epidemiologičtí fachidioti, jimž chybí chápání širších souvislostí
Až bude čas splácet a nebude z čeho, tak to vyřeší výrazná inflace. Nezodpovědné dluhy vlády zaplatí znehodnocením úspor ti, kteří podnikali a zodpovědně šetřili.
Restaurace a bary musejí zavírat v deset večer. Většina z nich smysl opatření nechápe a říká: "Je to pro nás likvidační"
Restaurace a bary musejí zavírat v deset večer. Většina z nich smysl opatření nechápe a říká: "Je to pro nás likvidační"
Restaurace a bary musejí zavírat v deset večer. Většina z nich smysl opatření nechápe a říká: "Je to pro nás likvidační"
9
Fotogalerie

Ekonom Roman Češka: Žijeme novou kapitolu dějin lidských průserů

„Vlády na koronavirus reagovaly jako na invazi Marťanů, dopady na ekonomiku mohly být o dvě nuly nižší. Bohužel negativní roli sehráli politici, sociální sítě a média, která se předháněla v líčení katastrof,“ říká ekonom Roman Češka (56) v rozhovoru pro Reflex a dodává: „Politici nás nemůžou zbavit smrtelnosti. Jen Bůh může nabídnout věčný život.“

Lidé se často ptají: co se to s jejich světem vlastně stalo?

Banální příběh, který přerostl v neuvěřitelný průšvih. Lidem 21. století se podařilo vytěsnit smrt ze světa. Smrt patří do filmů a do bulváru, ale v reálném životě ji tlačíme za obzor. Politické a vědecké elity vytvořily dojem, že mají smrt pod kontrolou a že před ní občany ochrání. Dělá je to lepší a důležitější. Když už někdo zemře, tak ho umístíme do nebe, kde na nás čeká. Do této selanky se najednou objevila nová nemoc schopná zabíjet.

Co podle vás následovalo?

Elity přiznaly, že infekce není pod kontrolou, zveličily rizika a vyvolaly paniku, jako kdyby nás napadli Marťani. Zavřené hranice. Zavedený nouzový stav. Zákazy vycházení. Zaškrcená ekonomika i celá společnost. Říká se, že nejhorší je smrt z vyděšení. To se nám odehrává před očima. Moderní civilizace bojuje se smrtelným ohrožením, které si způsobila vlastním vyděšením.

Proč k tomu došlo tak lehce?

Globalizace ukázala svoji nejhorší stránku. Světové propojení mediální a virtuální reality nakazilo skoro všechny. Kdo se tomu postavil, jako Švédsko, tak ho to postihlo kvůli globalizaci stejně. Třeba jejich automobilka VOLVO omezila výrobu jen proto, že okolní země znemožnily normální fungování jejich subdodavatelů.

Co byla hlavní chyba politiků?

Vytvořili zdání, že problémy způsobil virus. A zatemnili fakt, že problémy způsobila právě rozhodnutí politiků a veřejné správy. To je jejich jediný reálný úspěch: záměna příčiny a následku. Kdyby reagovali jako na jiné nemoci, opatření udrželi na hygienické a zdravotnické rovině a přidali apely na lidskou zodpovědnost, tak by škody byly o dva řády nižší a nemuseli bychom se zadlužit o stovky miliard. Oni ale hned na začátku zavedli nejdrastičtější možná opatření, což vedlo ke škodám v řádu stovek miliard korun. Trestní právníci by to označili za „nepřiměřenou obranu“.

 

Hlavním heslem politiků však byla ochrana lidských životů.

Škody na životech a zdraví by při přiměřeném postupu nebyly dramaticky větší. Stačí příklad Česka. Na jaře byla ekonomika necelé tři měsíce zavřená a zemřelo 350 lidí. Teď už je tři měsíce otevřená, počet nakažených je podstatně vyšší, ale počet mrtvých je ani ne poloviční. Nevím, proč to tak je. Ale také neznám žádný důkaz příčinné souvislosti vládních opatření a záchrany životů.

Mohl to někdo v březnu vědět?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!