Video placeholde

Na dovolenou do zahraničí za měsíc? Rakousko a Slovensko se Čechům otevře asi v červnu, říká Babiš

Češi budou moci znovu volněji cestovat do zahraničí. Jako první bychom se mohli podívat k nejbližším sousedům - tedy na Slovensko a do Rakouska. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk uvedl, že se nabízí datum 8. a 15. června. Doufá ale, že Češi zůstanou doma a budou tu utrácet. Sám má na srpen zaplacenou dovolenou v Řecku, kterou mu zřejmě, na rozdíl od posunutých Malediv, už nezruší.

Češi si mohou pomalu začít plánovat své dovolené. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se totiž plánuje postupné otevírání hranic. Jako první bychom se mohli dostat na Slovensko a do Rakouska. Předseda vlády zmínil i datum - tedy 8., nebo 15. června. Právě 15. června se otevřou hranice mezi Rakouskem a Německem.

„Doufám, že brzo vycestujeme. My ale máme hranice otevřené. Akorát se nedostaneme na Slovensko, ani do Polska, protože vás nepustí. Já jsem s Matovičem (slovenský premiér, pozn. red.) o tom mluvil a s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem na tom intenzivně pracujeme,“ řekl.

Doporučil ale, aby si Češi vybírali spíše destinace po Česku než v zahraničí. „Tak my bychom rádi, aby zůstali doma a utratili ty peníze tady. Máme tu sto tisíc lůžek, nejsou tu ani konference. Pokud budou naši solidární, tak zůstanou doma a podpoří naše podnikatele a budou kupovat zboží tady,“ uvedl předseda vlády v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

Celý rozhovor s premiérem Babišem si pustíte ZDE >>>