Jan Zrzavý

Jan Zrzavý Zdroj: Nguyen Phuong Thao

V Česku umře každý den 300 lidí. Bez koronaviru, jen tak na něco umřou a s nikým to neotřásá. Takže, milí čtenáři, nebojte se: umřete někdy jindy a na něco jiného.
Mnohem víc než jiní živočichové jsme to, co se naučíme, co napodobíme, zkrátka to, co se nešíří geneticky, ale kulturně.
Geny i kultura fungují na nevědomé úrovni. Je to v nás a nic s tím nenaděláme.
3
Fotogalerie

Profesor evoluční biologie Jan Zrzavý: Koronavirus neznamená v evoluci člověka nic

Nový koronavirus, který vyvolává onemocnění COVID -19, nebude mít s největší pravděpodobností na biologickou evoluci lidstva žádný dopad. Nejen to říká v rozhovoru profesor evoluční biologie Jan Zrzavý (55).

Říkáte, že pro evoluci člověka je nový koronavirus nepodstatná marginálie. Teď se ale zdá, minimálně dle rétoriky různých světových i českých vůdců, že lidstvo čelí fatální hrozbě.

Pokud se ten virus nezačne chovat úplně jinak než dosud, morová rána, která vyhubí lidstvo, to rozhodně není. Pro naprostou většinu lidí není život ohrožující. To už ale přece víme.

Je ovšem nebezpečný pro staré lidi.

No právě. A virus, který selektivně zabíjí staré lidi, neudělá s lidskou evolucí vůbec nic. Abych to vysvětlil. Normálně je to tak, že se vede válka mezi patogenem a jeho hostitelem. Nejde o to, že naše individuální imunita si s tímhle virem poradí nebo neporadí, ale o to, že jak máme imunitu nastavenou, je důsledek minulých válek s jinými patogeny. Člověk s lepší imunitou zanechal víc potomků, takže v následující generaci byli lidé s průměrně lepší imunitou, ale ovšem i virus, který tu imunitu dokázal líp nabourat, zanechal víc potomků a tak dál. Normální závody ve zbrojení.

Co to znamená ve vztahu k novému koronaviru?

Tento koronavirus je něco jiného. Před lety se dělaly výzkumy, co vše ovlivňuje evoluční úspěšnost jednotlivců – což znamená úspěšnost v rozmnožování. Vědci pochytali spoustu lidí, přečetli jim genomy a hledali mutace a jejich další osudy a podobně. Výsledek je pozoruhodný. Evoluční úspěšnost člověka ovlivňuje výška postavy, kapacita plic a inteligence.

Ve smyslu čím vyšší, tím lepší?

Ano, ve všech třech případech. Vše ostatní jsou z hlediska evoluce nesmysly. Tedy to, čím nás pronásledují lékaři, jako vysoký krevní tlak, cholesterol a tak dál, nemá žádný vliv. Nejspíš to nemá žádný vliv proto, že to jsou víceméně stařecké problémy. Evoluční význam má totiž jen to, co ovlivňuje rozmnožování. Tedy to, co se týká lidí v reprodukčním věku nebo před ním. Když na nějakou nemoc umřete v patnácti letech, tak jste ze hry venku. Stejně jako když vám nějaká nemoc ve třiceti znemožní mít dítě. Ale cokoliv se vám stane po šedesátce, na tom z evolučního hlediska nezáleží. Osudy lidí po šedesátce nejsou pro evoluci podstatné.

To zní krutě.

Ano. Vadí to?

Evoluce tedy stojí na rozmnožování?

 

Samozřejmě, a na ničem jiném. Pokud jste třeba vy odolná proti viru, tak se tato vaše vlastnost dostane dál jen tak, že se rozmnožíte. Jinak ji předat nejde. Tato vaše dobrá vlastnost umře s vámi, a nemáte-li potomstvo, v dalších generacích nebude. Jako byste ji ani neměla, ani vy nebudete mít z hlediska evoluce význam.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!