Drogová scéna v Praze se mění. Obchody se přesouvají z ulic na internet.

Drogová scéna v Praze se mění. Obchody se přesouvají z ulic na internet. Zdroj: Michael Tomeš

Česká drogová scéna se mění. Závislí stárnou, na trhu se víc objevují pilulky z Číny

Venku mírně poprchává. Podchod od stanice metra Muzeum směrem k budově Federálního shromáždění před deštěm poskytuje ochranu. Ještě nedávno byl východ uzavřen a představoval tak kout, kde se dalo v samém centru Prahy jednoduše skrýt. Artefakty na zemi stále upomínají na nedávnou lidskou přítomnost: vpravo u zdi se válí špinavá deka, na zemi plastové obaly a použitá injekční stříkačka. „Autoritativní režimy jako NDR nebo Československo nepočítaly s tím, že lidé budou užívat drogy. Ve městech jsou tak různá slepá zákoutí, která počítají s tím, že nebude příliš vysoká kriminalita, ale naopak velká sociální kontrola,“ popisuje Jan Špaček z organizace Progressive, která pomáhá drogově závislým přímo na pražských ulicích.

Je středeční odpoledne na začátku září. Drobný déšť ustává a my pokračujeme v chůzi směrem k Hlavnímu nádraží. Slova mého průvodce se potvrzují. Míjíme další zákruty, křoví, opuštěné rohy. V opačném směru kráčí dvojice policistů. Po chvíli i nenápadná skupiny čtyř lidí. „To byli všechno uživatelé. Nechtěl jsem na ně upozorňovat, ale znám je od pohledu,“ obrací se ke mně po chvíli Špaček. Laickým okem jsem čtveřici vůbec nepostřehla.

Po zemi jsou v blízkosti nádraží poházené další stříkačky, do nosu se vtírá štiplavý pach moči. „Teď je to tu relativně pod kontrolou,“ říká terénní pracovník. Systém, jak sehnat drogu, funguje ale stále v zásadě takto: někdo má u sebe drogu v menším množství, aby mu hrozil maximálně přestupek, případně ví o někom, kdo je schopný ji zajistit. Dají si sraz. Obchod proběhne někde v okolí, případně se přesunou do jiné části města. „Stát se může i to, že tu někdo pobíhá po centru s tím, jakou látku potřebuje,“ vysvětluje Špaček.

„Člověk tu sehnal všechno, co bylo na trhu“

Drogové podhoubí v hlavním městě se podle něj ale v posledních letech proměňuje. „Ještě před deseti lety byla hlavní scéna buď na Hlavním nádraží, nebo na Václavském náměstí. Přelévalo se to. Tady člověk sehnal všechno, co bylo zrovna v Praze na trhu,“ říká streetworker.

S rekonstrukcí nádraží se ale začalo také čím dál více tlačit na to, aby se místo stalo bezpečnějším. Za drogami se začalo cestovat na Palmovku nebo do Holešovic. Centrum Prahy stále přitahuje drogově závislé, narazit na ně ale není už tak běžné.

„Dříve tu nonstop někdo byl, teď klienty více hledáme. Obchody už mají spíše s někým domluvené přes telefon nebo internet. Z místa nákupu pak rychle odejdou,“ popisuje Špaček s tím, že i terénní práce jejich organizace je tak složitější.

Celou reportáž si přečtěte na webu Info.cz >>>