Volební štáb Přísahy a Motoristů sobě při vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu

Volební štáb Přísahy a Motoristů sobě při vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu Zdroj: Zbyněk Pecák

Volební štáb Přísahy a Motoristů sobě při vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu
Volební štáb Přísahy a Motoristů sobě při vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu
Volební štáb Přísahy a Motoristů sobě při vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu
Volební štáb Přísahy a Motoristů sobě při vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu
Volební štáb Přísahy a Motoristů sobě při vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu
41
Fotogalerie

Turek přejel Okamuru a startuje směr Brusel. Motoristé s Přísahou jsou SPD pro mladé

Koalice Motoristů a Přísahy je vedle ANO druhým vítězem voleb. Angažmá sběratele luxusních vozů Filipa Turka se ukázalo být mimořádně dobrým tahem, který zafungoval i na prvovoliče. Usednou Motoristé s Přísahou po europarlamentu také v Poslanecké sněmovně?

Je po deváté večer a prostory pražského Výstaviště duní píseň Bella Ciao v taneční úpravě. Původně lidový protestsong si za druhé světové války přisvojili italští protifašističtí partyzáni. Hudba zní z podia open air kulturního centra Gauč, kde právě probíhá travesti show. Na pódiu se před freneticky tleskajícími diváky střídají pestře oděné drag queens s typickými obřími parukami. Rej pánů převlečených za ženy zvláštně kontrastuje s atmosférou v pavilonu Bohemia, jen o několik desítek metrů dál. Tady má volební štáb koalice hnutí Přísaha expolicisty Roberta Šlachty a strany Motoristé sobě.

Smrt všem levičákům

Koaliční kandidátku vede Filip Turek, muž, který si pěstuje image úspěšného ranaře s doutníkem v ruce a garáží plnou nablýskaných bouráků, nekorektního chlapáka s vyhraněnými názory na unijní i tuzemské věci veřejné, politika, který v europarlamentu ochrání všechny Čechy a hlavně jejich auta. V minulosti se Turek na sociálních sítích, kde je velmi aktivní a měl zde velkou sledovanost dávno před vstupem do politiky, také hlásil například k otevřeně neonacistické řecké politické straně Zlatý úsvit, jejíž logo si nalepil i na závodnickou přilbu. „Zlatý Úsvit je poslední naděje Řecka. Smrt všem levičákům, kteří rozkládají Evropu.“ Zafilozofoval si pan Turek v prosinci 2016 na Facebooku. Tehdy byl předsedou „poslední naděje Řecka” popírač holocaustu Nikolaos Michaloliakos. Ten si aktuálně odpykává třináctiletý trest za vedení zločinecké organizace. Tento a další kostlivci ve skříni, kteří na Turka vypadli v závěru kampaně, donutili koalici Přísahy a Motoristů stáhnout svého lídra z posledních dvou předvolebních debat. U Motoristů a Přísahy, jimž průzkumy vesměs přisuzovaly zisk minimálně jednoho mandátu, panovala o víkendu nervozita: zničí na poslední chvíli fotky Turka se zdviženou pravicí jejich šanci na výsadek v nenáviděném Bruselu?

Antikampaň

„Šílenou, agresivní a dehonestační kampaň proti Filipovi Turkovi, kterou v závěru kampaně rozjel tým Danuše Nerudové a ministra vnitra Víta Rakušana považuji především za souboj o voliče mezi STAN a Stranou Zelených. Asi si vyhodnotili, že to bude fungovat. Ale doufám, že se po zveřejnění výsledků potvrdí, že tuto kampaň voliči odmítli.” Říká předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka, zatímco stojí před pavilonem Bohemia. Burácení popových hitů ze sousedního kulturního centra Gauč už utichlo, mejdan spojený s travesti show skončil před několika minutami. Je před desátou večer a do zveřejnění výsledků voleb zbývá něco přes hodinu. „Pokud se do evropského parlamentu dostaneme, budeme se chtít připojit do frakce Evropských konzervativců a reformistů. Určitě nemíříme do frakce Identita a demokracie, jak je nám občas podsouváno”, dodává Macinka. Identita a demokracie sdružuje v rámci Bruselu národovecké partaje, jako francouzské Národní sdružení Marine Le Penové, či českou SPD. Členem frakce Evropských konzervativců a reformistů je zase například česká ODS, britská Konzervativní strana či polská partaj Právo a Spravedlnost. Za pár desítek minut se Macinkova predikce potvrdí. Antikampaň, v níž političtí oponenti vytáhli na Turka jeho starší výroky a postoje (v rámci politického boje naprosto běžná taktika) neuspěla. Turek se stane největším překvapením voleb.

Bugatkou do Evropy

Samotný lídr kandidátky Motoristů a Přísahy svou lásku ke spalovacím motorům předvedl tím, že do štábu na pražském Výstavišti dorazil asi hodinu před vyhlášením výsledků voleb v obřím SUV Land Rover Defender. Tu nejobdivovanější káru večera však už před Turkem zaparkoval před pavilonem Bohemia někdo jiný. Podnikatel Richard Chlad, který zbohatl na provozování hracích automatů a pro něhož Turek v minulosti pracoval, přijel svého chráněnce podpořit v supersportu Bugatti Chiron, jednom z nejdražších sériově vyráběných vozů na světě. Minutu po jedenácté večerní, kdy Český statistický úřad zveřejnil finální výsledek voleb, vybuchl volební štáb nadšením, Příznivci Přísahy a Motoristů lídrovi kandidátky věřili, ale to, že koalice skončí jako třetí za ANO a SPOLU, navíc s více než sto padesáti tisíci preferenčních hlasů pro Turka, asi nepředpokládal si nikdo.

Návrat ing. Klause

„Slíbil jsem voličům boj proti zakázu spalovacích motorů, proti Green Dealu a Migrančnímu paktu. A to nejde dělat na úrovni národních parlamentů.” Odpovídá  Filip Turek pár chvil po zveřejnění výsledků na otázku, zda vzhledem k mimořádnému úspěchu Motoristů a Přísahy mu není teď paradoxně líto, že nekandidoval až za rok ve volbách do Sněmovny. „Navíc, a teď už to můžu říct, koalice Motoristů a Přísahy nebyla od začátku zamýšlená jako účelový volební projekt pro jedny volby. Na této platformě chceme pokračovat i dál.” dodává Turek. „Přebrali jsme část elektorátu SPD a pro národně a konzervativně naladěné voliče, zejména z mladší generace, jsme přijatelnější a atraktivnější, než Okamura”, analyzuje úspěch motorista Macinka, zatímco příznivci v sále skandují popěvek, odkoukaný od fotbalových a hokejových fandů: „Tak jsme třetí no a cooo, no a cooo, no a cooo.” Těší je především fakt, že koalice s Turkem v čele přesvědčivě porazila STAN a Piráty, vnímané jako hlavní ideové soupeře. Už tak extatická nálada ve štábu se ještě vylepší, když s gratulací pro Turka a spol. dorazí inženýr Klaus. Exprezident koalici podpořil již před volbami.

Náraz do zdi

Během krátké tiskovky zní z podia očekávatelná vyjádření díků volebním týmům, podporovatelům i voličům, ale je jasné, že nedělní večer má u Motoristů a Přísahy jen jednoho hrdinu. Filip Turek v kampani ukázkově kapitalizoval svůj dosah na sítích a především mladým voličům nabídl influencerský populismus, zahalený do dýmu z výfuků silných aut a oparu siláckých hlášek. A to může být, vzhledem k evidentním ambicím Přísahy a Motoristů ve sněmovních volbách, poněkud problém. Dvojka na koaliční kandidátce Nikola Bartůšek byla v kampani vedle Turka neviditelná. Přísaha a Motoristé, povzbuzení nečekaně dobrých výsledkem, se jej za rok pokusí zopakovat v parlamentních volbách. Optikou nedělního úspěchu by se zdálo, že mají slušně nakročeno. Jenže v dostihu o český parlament jim bude chybět klíčový jezdec: Filip Turek. A „druhého Turka” koalice ve svých řadách najde jen stěží. Není jim ani necharismatický a mediálně neobratný Robert Šlachta, ani Petr Macinka, jemuž viditelně vyhovuje víc role „třetího vzadu”, stratéga a ideologa, než post hrajícícho kapitána. Mašina, které se tak povedl start, může už za rok narazit do zdi.