Video placeholde
Prezident Petr Pavel na recepci po sobotním vyznamenávání.
První dáma Eva Pavlová.
Herec Jiří Bartoška dostal vyznamenání.
Kardinál Dominik Duka.
Bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.
13
Fotogalerie

Fotoreport z mejdanu na Hradě: Fronta na Pavla, módní policie nezasahovala, herci i někteří chybějící politici

Herečka Jiřina Bohdalová kdysi říkala, že ji zvali na Pražský hrad na recepci po udílení státních vyznamenání všichni už od komunistického prezidenta Antonína Novotného v 60. letech minulého století. Ovšem v sobotu večer na party ve Španělském sále a přilehlých místnostech vidět nebyla. S novým prezidentem Petrem Pavlem se změnila i část lidí, kteří jsou na tuto akci bezprostředně navazující na samotné dekorování vyznamenaných ve Vladislavském sále zváni. Co tam bylo vidět?

Na rozdíl od minulosti se zdálo, že ve Španělském sále a přilehlých sálech Pražského hradu je na recepci pořádanou u příležitosti státního svátku České republiky přece jenom o něco méně lidí. Přetlak při korzování historickými prostory nebyl tak velký. Někteří politici, kteří nebyli pozváni s partnerkami či partnerem na samotné předávání vyznamenání totiž nepřišli. Část z nich se urazila a jiní tak učinili demonstrativně vzhledem ke svým postojům k prezidentu Petru Pavlovi. Další se pak po předání vyznamenání zase do Španělského sálu na recepci vůbec nepřesunuli.

Tak jako vždy na této recepci se fronta na potřesení rukou tvořila jen v okolí prezidenta, tentokráte Petra Pavla. A první dámy, jeho manželky Evy. Prezidentský pár byl vstřícný a nikoho neodmítal. Miloš Zeman, i když byl pozván, v sobotu nepřišel. Václav Klaus s manželkou Livií byl naopak na místě, ale na recepci o ně nebyl takový zájem jako kdysi. „Jeho party“ to rozhodně nebyla, část letos pozvaných říkala, že je iritují některé názory exprezidenta.

Na rozdíl od dob Miloše Zemana tentokráte ani nemusela zasahovat pomyslná módní policie (loni měla například šílený outfit bývalá první dáma Ivana Zemanová). Vkus oblékání pozvaných hostů byl na vyšší úrovni, i když některé pomačkané košile a špatně uvázané kravaty a motýlky byly u mužů pořád vidět a některé dámy podle všeho vyrazily na pláž, ne na státní recepci. Hezké šaty letos naopak měla první dáma Eva Pavlová, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Adamová Pekarová, eurokomisařka Věra Jourová či bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

Středem pozornosti, i když se většinu času drželi stranou od samotného Španělském sále, byli někteří vyznamenaní. Jako například herec Jiří Bartoška nebo zpěvačka Marta Kubišová.

Na rozdíl od minulosti se vylepšil na státní recepci catering a jako vždy byl velmi příjemným zpestřením při vchodu do Španělského sálu Dívčí saxofonový orchestr z Luhačovic, který zde vystupoval již za prezidenta Václava Klause.