Reportérka Reflexu popisuje, jak se žije v ukrajinském městě, na které dopadají ruské rakety

Reportérka Reflexu popisuje, jak se žije v ukrajinském městě, na které dopadají ruské rakety Zdroj: Profimedia.cz

U některých rozbombardovaných domů v centru jsou každý den čerstvé kytky na památku obětem
Na Náměstí Svobody sice zrovna zní sirény leteckého poplachu, ale lidé si jich nevšímají a užívají si dopoledního slunce
Rakety na Charkov dopadnou po vystřelení z Ruska do několika desítek vteřin, pokud míří na váš dům, nemáte šanci. Tentokrát zasáhly centrum města a zabily desetiletého chlapce a jeho babičku.
I když jsou následky ostřelování města tragické, stále trvají a ruská agrese stojí příliš mnoho životů,  jež na každém kroku připomínají zničené domy a specifické památníčky, jsou Ukrajinci odhodláni nikdy se nevzdat.
Uměním této války se staly plakáty ukrajinských umělců. Jsou všude, stále nové, unikátní. Najdete je na zabedněných výlohách a oknech, na zdech, v metru...
5
Fotogalerie

Charkovská elegie: Jak se žije v ukrajinském městě, na které často dopadají ruské rakety

První, co víc cítíte, než slyšíte, když ve vašem okolí dopadne puma, je dunivý hukot. I na dálku vnímáte její mohutnost a brutální sílu. Nedá se to popsat, ta drtivá energie je zkrátka fyzicky cítit. Vytrhne vás ze spánku, otevřete oči do tmy, právě když přijdou otřesy země, domu, zdí… Napraskne sklo v okně a to už explozi i slyšíte. Zažila jsem to teď v ukrajinském Charkově.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!