Video placeholde
Pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán na tiskové konferenci (3.4.2023)
Pobočka České pošty na rohu ulic Kaprova a Žatecká
Zrušena má být i tradiční pošta v centru Olomouce
Uzavřít se má i pošta v Plzni Skvrňanech, pobočka prošla před časem rekonstrukcí
Česká pošta - budova, pobočka Olšanská ulice na Praze 3
9
Fotogalerie

Krize pošťáků kvůli škrtům: Část v nejistotě čeká na výpověď, jiní odcházejí sami. Odbory zvažují stávku

Vláda schválila dlouho diskutované zeštíhlení poštovní sítě. Od července zmizí  300 poboček a 950 pracovních pozic. Propouštění by se mělo dotknout i zhruba 500 doručovatelů v terénu. Samotný státní podnik teď vysvětluje starostům, podle jakého klíče pobočky vybíral. Jednat je ochotný jen o případné výměně takzvaně kus za kus, počty už se měnit nebudou. Kontroverzní krok ale dál rozděluje politiky i zaměstnance pošty. Zatímco poslanci budou o transformaci České pošty na popud opozice jednat na mimořádné schůzi sněmovny, pošťáci čekají na definitivní seznamy výpovědí a odbory zvažují další kroky. Ve hře jsou demonstrace i stávka. 

Je to záchranná brzda, aby Česká pošta přežila. Tak zní hlavní argument ministra vnitra Víta Rakušana, proč jsou tyto škrty ve ztrátovém podniku potřeba. Poštovní odboráři to vidí jinak a nejsou jednotní. „My se hodně obáváme toho, že budou hůře dostupné poštovní služby a že hrozí menší kvalita, protože těch pošťáků už je opravdu málo a práce mají hodně,” říká Jindřiška Budweiserová, předsedkyně Podnikového koordinačního odborového výboru Česká pošta.

Největší odborová organizace reaguje bojem za důstojné pracovní podmínky. Zaměstnance vybavila odznaky s heslem Pracuji pro vás podle pravidel a doporučuje jim, aby všichni pracovali podle předpisů. Další odborová organizace je mnohem ráznější a zvažuje ještě do konce dubna větší kroky. Podle předsedy Odborového hnutí zaměstnanců České pošty Evžena Dvorského teď řeší, jestli zaměstnanci přistoupí k demonstraci nebo stávce. Sami pošťáci mají obavy o svá místa, část z nich ale naopak průběžně odchází z vlastního rozhodnutí.

„Máme informace od některých vedoucích, že lidé, kteří dostali výpověď a byli v odpovídajícím věku 50 let, tak byli hrozně spokojení, že dostali odstupné a mohli odejít. A ti, kteří tam zůstali a měli také těch 50 let, tak byli naštvaní, že nebyli vybráni a nemohli odejít. Tak to hovoří samo za sebe,” popisuje předseda Odborového hnutí zaměstnanců České pošty Evžen Dvorský.

Reportáž o dění kolem České pošty najdete v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 15/2023